Recept dana: Breskvice

Recept dana: Breskvice

Ovo je verovatno jedan od onih pravih, starih, seljačkih kolača koji je još uvek vrlo tražen, samo je pojavom boja za farbanje kolača i novih vrsta pekmeza često trpeo izmene i dorade. Mi vam ga nudimo u varijanti kako se nekada pravio u domaćinskim kućama.

Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci

Za testo

- 3 jaja

- 200 gr šećera

- 200 gr svinjske masti

- 3 kašike mleka

- 1 kesica vanilin šećera

- 1 kesica praška za pecivo

- 500 gr brašna

Za punjenje

- 250 gr pekmeza od kajsija ili šipaka

- mrvice koje ostanu nakon dubljenja breskvica

- 100 gr mlevenih oraha

- par kašika ruma ili esencije ruma

Za bojenje

- sok od višanja ili sok iz kompota od višanja

Priprema

U posudi za mešanje izmiksajte jaja i šećer, pa u to polako dodajte mast sve dok se sastojci ravnomerno ne izmešaju.

U umućenu smesu dodati 3 kašike mleka i vanilin šećer pa i dalje mutiti mikserom, i na kraju dodati prašak za pecivo i 3 kašike brašna, sve to sjediniti pa ostaviti u frižideru da odstoji dva sata.

Izvaditi posle dva sata pa dodati preostalo brašno, i umesiti testo. Da bi dobili masu pogodnu za oblikovanje breskvica, istresite testo na radnu površinu pa ga na njoj lepo izradite, biće kompaktnije i lakše ćete oceniti kada je dobilo potrebnu čvrstinu.

Ako vam se lepi za prste dodati još brašna dok ne bude fino testo koje se ne lepi za prste.

Od testa otkidati loptice, i dlanovima ih oblikujte u loptice veličine oraha. Mesite ih među dlanovima dok loptice ne budu potpuno glatke, da ne bi pucale kad se budu pekle.

Poslažite loptice na tepsiju obloženu pek papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 160-180 stepeni oko 15-20 minuta. Bitno je da loptice blago porumene, nikako ne smeju da se presuše i potamne.

Pečene kuglice ostaviti da se malo prohlade, pa ih dok su mlake dubiti oštrim nožem ili malenom kašikicom. Mrvice koje ispadnu od dubljenja sačuvajte, pa ih kad ste sve loptice izdubili, pomešajte sa pekmezom, orasima i rumom.

Puniti kuglice, i spajati ih da stvore oblik breskvice. Zatim svaku tako formiranu breskvicu kratko umočiti u pripremljen sok od višanja, voditi računa da se ne napiju suviše kako se ne bi raspadale i jako omekšale.

Obojene breskvice uvaljati u kristal šećer i slagati ih na poslužavnik. Breskvice su kolač koji u kartonskoj ili plehanoj kutiji mogu dugo da stoje. Prijatno!

Zatvoreno za komentare.