Recept dana: Čokoladna torta

Recept dana: Čokoladna torta

Ne postoji osoba koja ne voli čokoladnu tortu, a sa ovom ćete svima izmamiti osmeh na lice. Ovako se pravi najukusnija čokoladna torta!


Foto: Shutterstock



Sastojci:


60 g putera


150 g prah šećera


60 g susamovog ulja



2 jajeta


300 g brašna


30 g mleka u prahu


20 g kakao praha


malo soli



1 kašičica sode bikarbone


180 g mlečne čokolade


200 ml mleka


1 kašičica ekstrakta vanile


1/2 kašičice ekstrakta badema


Za fil:


320 g mlečne čokolade


1 kašičica ekstrakta vanile



na vrh noža soli


200 ml slatke pavlake za šlag


Priprema:


Ugrejte rernu na 180°C stepeni. Podmažite puterom 2 okrugla kalupa za tortu (prečnika 20-25 cm) i poprašite ih brašnom.


Umutite puter sa šećerom, uljem i jajima dok se sve dobro ne sjedini. U činiji izmešajte prosejano brašno, mleko u prahu, kakao, sodu bikarbonu i so.


U mešavinu s puterom dodajte brašno, otopljenu čokoladu, pola mleka i ekstrakte. Mutite dok se sjedini, pa smanjite brzinu miksera i polako dodajte ostatak mleka.


Podelite testo u dva pleha i pecite 20 do 25 minuta (proverite čačkalicom da li je pečeno). Ostavite da se ohladi. Za fil, iseckajte čokoladu, dodajte so i vanilu.


Ugrejte pavlaku ali pazite da ne provri. Prelijte je preko čokolade i mešajte sve dok se ne otopi.


Kad dobijete glatku mešavinu bez grudvica, stavite u frižider i neka stoji sat vremena.


Mutite ohlađenu smesu mikserom dok ne postane penasta (oko 3 minuta). Odmah filujte tortu i premažite je odozgo.


Ukrasite po želji.

Затворено за коментаре.