Ne postoji osoba koja ne voli čokoladnu tortu, a sa ovom ćete svima izmamiti osmeh na lice. Ovako se pravi najukusnija čokoladna torta!
Foto: Shutterstock
60 g putera
150 g prah šećera
60 g susamovog ulja
2 jajeta
300 g brašna
30 g mleka u prahu
20 g kakao praha
malo soli
1 kašičica sode bikarbone
180 g mlečne čokolade
200 ml mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
1/2 kašičice ekstrakta badema
320 g mlečne čokolade
1 kašičica ekstrakta vanile
na vrh noža soli
200 ml slatke pavlake za šlag
Ugrejte rernu na 180°C stepeni. Podmažite puterom 2 okrugla kalupa za tortu (prečnika 20-25 cm) i poprašite ih brašnom.
Umutite puter sa šećerom, uljem i jajima dok se sve dobro ne sjedini. U činiji izmešajte prosejano brašno, mleko u prahu, kakao, sodu bikarbonu i so.
U mešavinu s puterom dodajte brašno, otopljenu čokoladu, pola mleka i ekstrakte. Mutite dok se sjedini, pa smanjite brzinu miksera i polako dodajte ostatak mleka.
Podelite testo u dva pleha i pecite 20 do 25 minuta (proverite čačkalicom da li je pečeno). Ostavite da se ohladi. Za fil, iseckajte čokoladu, dodajte so i vanilu.
Ugrejte pavlaku ali pazite da ne provri. Prelijte je preko čokolade i mešajte sve dok se ne otopi.
Kad dobijete glatku mešavinu bez grudvica, stavite u frižider i neka stoji sat vremena.
Mutite ohlađenu smesu mikserom dok ne postane penasta (oko 3 minuta). Odmah filujte tortu i premažite je odozgo.
Ukrasite po želji.