Loptaste danske palačinke poznate pod imenom "æbleskiver" oduševile su sve nas! Danas vam donosimo recept kako da ih spremite i oduševite porodicu i prijatelje!
Foto: Shutterstock
- 1 šolja brašna, tip 500
- 2 kašike kristal šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1/3 kašičice cimeta
- malo muskatnog oraha
- malo mlevenih karanfilića
- 1 jaje
- 3/4 šolje jogurta ili kiselog mleka
- 2 kašike maslaca
- 1 vanilin šećer
Priprema: U suve sastojke umešati jaje i jogurt, izmešati i dodati otopljen maslac. Opet promešati, puniti u nauljen pleh za mafine do dve trećine i peći 5 minuta na svakoj strani. Pospite prah šećerom.
Napomene: Originalne ebleskiver palačinke peku se u namenskom tiganju "æbleskiver", ali možete se poslužiti i mafin-plehom, samo ne pecite u rerni, već na ringli. Kad prvi put okrenete krofnicu, ukazaće se mala rupa, a testo se izlije u modlicu i nastavlja da se peče. Obično je palačinku dovoljno okrenuti nekoliko puta.
Kako se najbolje koristi originalni "ebleskiver" tiganj, možete pogledati u ovom videu: