Ako želite da na trenutak u svojoj kuhinji osetite miris tržnica Bliskog Istoka i da vam nepce miluje 101 ukus, onda je falafel jelo za vas. Neobičnog izgleda i neočekivane teksture, ove aromatične bombice će vas osvojiti, a kuća će mirisati celi dan. Naravno, pod uslovom da volite začinjenu hranu.
Foto: Pixabay
250g suve leblebije
4 bela luka
1 mali crveni luk*
12g svežeg lista peršuna
8g svežeg lista korijandera*
1 čili papričica*
35g brašna
4g sode bikarbone
5g mlevenog kima
5g tucanog semena korijandera
25g soli
8g bibera
300ml ulja
Sastojci označeni sa * su opcionalni.
1. Leblebije očistiti i dobro oprati pod jakim mlazom vode. Staviti ih u duboku činiju i potopiti ih u hladnu vodu, tako da voda bude iznad leblebija za barem još 3 prsta. Ostaviti ih preko noći da nabubre, najbolje 12 sati ili više.
2. Kada su leblebije nabubrile, istresti vodu i dobro ih isprati nekoliko puta nalevajući hladnu vodu u posudu. Zatim ih dobro procediti.
*U ovoj fazi je moguće zalediti leblebije. Kasnije ih samo odledite u vrućoj vodi i koristite za šta vam trebaju.
3. Pravimo pastu od leblebija. Leblebije sitniti u blenderu, mašini za mlevenje oraha, kafe, i slično. Sitniti dok ne ispadne kremasta smesa koja podseća na kuvani kačamak ili pire. Ako vam se čini presuvo, dodati par kapi (4-5) vode, nikako više, i nastaviti sitnjenje.
4. Sada je vreme da napravimo zelenu pastu! U blender staviti naseckan sveži peršun, naseckan sveži korijander, naseckan (ili bolje - izmrvljen) beli luk, naseckan crveni luk, naseckanu čili papričicu i dvje kašike paste od leblebija. Sve dobro izmiksovati, dok se ne dobije pasta.
5. Zelenu pastu ubaciti u pastu od leblebije i dobro izmešati kašikom, dok se ne ujednači.
*U ovoj fazi je moguće zalediti smesu. Dakle, stavite je u kesicu za zamrzavanje, poravnate tako da se masa rasporedi u tanak sloj, umotate u još dve kesice kako se ne bi upili mirisi iz frižidera i stavite u frižider. Može trajati 3 nedelje. Kada želite da iskoristite, izvadite iz frižidera i ostavite da se odmrzne, pa nastavite sa korakom 6.
6. U manju posudu pomešati brašno, sodu bikarbonu, mleveni kim, tucano seme korijandera, so i biber. To dodati pastu od leblebija i zeleni, pa dobro izmešati špatulom dok se ne izjednači.
7. Malo pokvasiti prste, uzimati mali komad smese i obikovati kuglice. Veličina treba biti tolika da bi kuglica mogla lepo da stane u čep od flaše. Ređati kuglice na tanjir.
*U ovoj fazi je moguće staviti ih u posudu koja se dobro zatvara i držati u frižideru do sutradan.
8. Ulje zagrejati u što manju šerpicu na srednje jakoj vatri. Razlog zašto koristimo malu šerpu je zato da bi dobili na dubini, a uštedeli na ulju. Stavljati kuglice u ulje i pržiti ih oko 3 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Kad ih tek spustite, ako se zalepe za dno šerpe, odvojiti ih kašikom. Potrebno ih je mešati, kako bi se ispekle sa svih strana jednako.
9. Vaditi ih šupljikavom metalnom kašikom u tanjir na kome je papirnati ubrus.
Ako vas zanima kako oblikovati pravilne kuglice, ovaj video tutorijal nije loš.