Recept dana: Lazanje

Recept dana: Lazanje

Za dobar ručak i jaču večeru svojoj porodici pripremite ukusne lazanje – ponos italijanske kuhinje.


Foto: Shutterstock



Potrebni sastojci


- 1 pakovanje kora za lazanje


- 400-500 g kačkavalja


Za bolonjeze sos



- ½ kg mešanog mlevenog mesa


- 1 veća glavica crnog luka


- 1 sitno seckani čen belog luka


- ½ l paradajz soka


- 2 šoljice vode



- 1 kafena kašičica origana


- So,biber i vegeta po ukusu


Za bešamel sos


- 800 ml mleka


- 2 pune kašike brašna


- so po ukusu


Foto: Shutterstock



Priprema


Bolonjeze sos


Luk sitno iseckajte i propržite na ulju dok ne omekša.


Dodajte mleveno meso i nastavite dinstanje dok meso ne dobije braonkastu boju i dok voda iz mesa ne ispari.


Posolite, pobiberite po ukusu, dodajte seckani beli luk i sve dobro promešajte.


Dodajte sok od paradajza i vodu, promešajte i uz stalno mešanje sačekajte da sos provri.


Sklonite sos sa vatre.


Bešamel sos


U zagrejano ulje na umerenoj temperaturi dodajte brašno i uz stalno mešanje brašno propržite dok ne dobije svetlo zlatkastu boju.


Postepeno dolivajte mleko.


Kada sos počne da ključa, kuvajte ga oko 10 minuta uz konstantno mešanje.


Posolite i sklonite sos sa vatre.


Bešamel sos treba da bude gušći od smese za palačinke!


Priprema lazanja


U dublji pleh ili vatrostalnu posudu sipajte bolonjeze sos tako da sos blago pokrije dno.


Preko poređajte red kora za lazanje, prelijte ih bešamel sosom, a zatim bolonjeze sosom.


Narendajte kačkavalj, pa ponovite postupak: kore, bešamel, bolonjeze sos i kačkavalj.


U prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni pecite lazanje oko 60 minuta ili dok kore ne omekšaju i kačkavalj se fino ne rastopi.


Prijatno!

Затворено за коментаре.