Za dobar ručak i jaču večeru svojoj porodici pripremite ukusne lazanje – ponos italijanske kuhinje.
Foto: Shutterstock
- 1 pakovanje kora za lazanje
- 400-500 g kačkavalja
Za bolonjeze sos
- ½ kg mešanog mlevenog mesa
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 sitno seckani čen belog luka
- ½ l paradajz soka
- 2 šoljice vode
- 1 kafena kašičica origana
- So,biber i vegeta po ukusu
Za bešamel sos
- 800 ml mleka
- 2 pune kašike brašna
- so po ukusu
Foto: Shutterstock
Bolonjeze sos
Luk sitno iseckajte i propržite na ulju dok ne omekša.
Dodajte mleveno meso i nastavite dinstanje dok meso ne dobije braonkastu boju i dok voda iz mesa ne ispari.
Posolite, pobiberite po ukusu, dodajte seckani beli luk i sve dobro promešajte.
Dodajte sok od paradajza i vodu, promešajte i uz stalno mešanje sačekajte da sos provri.
Sklonite sos sa vatre.
Bešamel sos
U zagrejano ulje na umerenoj temperaturi dodajte brašno i uz stalno mešanje brašno propržite dok ne dobije svetlo zlatkastu boju.
Postepeno dolivajte mleko.
Kada sos počne da ključa, kuvajte ga oko 10 minuta uz konstantno mešanje.
Posolite i sklonite sos sa vatre.
Bešamel sos treba da bude gušći od smese za palačinke!
Priprema lazanja
U dublji pleh ili vatrostalnu posudu sipajte bolonjeze sos tako da sos blago pokrije dno.
Preko poređajte red kora za lazanje, prelijte ih bešamel sosom, a zatim bolonjeze sosom.
Narendajte kačkavalj, pa ponovite postupak: kore, bešamel, bolonjeze sos i kačkavalj.
U prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni pecite lazanje oko 60 minuta ili dok kore ne omekšaju i kačkavalj se fino ne rastopi.
Prijatno!