Recept dana: Lazanje

Recept dana: Lazanje

Za dobar ručak i jaču večeru svojoj porodici pripremite ukusne lazanje – ponos italijanske kuhinje.

Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci

- 1 pakovanje kora za lazanje

- 400-500 g kačkavalja

Za bolonjeze sos

- ½ kg mešanog mlevenog mesa

- 1 veća glavica crnog luka

- 1 sitno seckani čen belog luka

- ½ l paradajz soka

- 2 šoljice vode

- 1 kafena kašičica origana

- So,biber i vegeta po ukusu

Za bešamel sos

- 800 ml mleka

- 2 pune kašike brašna

- so po ukusu

Foto: Shutterstock

Priprema

Bolonjeze sos

Luk sitno iseckajte i propržite na ulju dok ne omekša.

Dodajte mleveno meso i nastavite dinstanje dok meso ne dobije braonkastu boju i dok voda iz mesa ne ispari.

Posolite, pobiberite po ukusu, dodajte seckani beli luk i sve dobro promešajte.

Dodajte sok od paradajza i vodu, promešajte i uz stalno mešanje sačekajte da sos provri.

Sklonite sos sa vatre.

Bešamel sos

U zagrejano ulje na umerenoj temperaturi dodajte brašno i uz stalno mešanje brašno propržite dok ne dobije svetlo zlatkastu boju.

Postepeno dolivajte mleko.

Kada sos počne da ključa, kuvajte ga oko 10 minuta uz konstantno mešanje.

Posolite i sklonite sos sa vatre.

Bešamel sos treba da bude gušći od smese za palačinke!

Priprema lazanja

U dublji pleh ili vatrostalnu posudu sipajte bolonjeze sos tako da sos blago pokrije dno.

Preko poređajte red kora za lazanje, prelijte ih bešamel sosom, a zatim bolonjeze sosom.

Narendajte kačkavalj, pa ponovite postupak: kore, bešamel, bolonjeze sos i kačkavalj.

U prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni pecite lazanje oko 60 minuta ili dok kore ne omekšaju i kačkavalj se fino ne rastopi.

Prijatno!

Zatvoreno za komentare.