Danas je na meniju lenja pita sa jabukama bez kora, koja se po originalnom receptu pravi na masti. Idealan kolač koji svojim mirisom podseća na detinjstvo i bakinu kuhinju. Inače ovaj ukusan kolač možete kupiti i u većini pekara. Ako pravite na masti, vodite računa da nije užegla.
Foto: Shutterstock
Za testo:
- 200 g masti ili jedan margarin
- 4 jajeta
- 1 šoljica za kafu ulja
- 1 šoljica za kafu mleka
- 1 prašak za pecivo
- 150 g šećera
- 300 g brašna i 100 grama griza
Za fil:
- 500 g narendanih jabuka
- cimet
Foto: Shutterstock
Umutiti jaja i šećer pa dodati omekšali margarin, mleko i ulje. Na kraju dodati brašno i griz sa pecivom.
Kada se ujedini smesa (gušća je) izliti u podmazan pleh polovinu smese, preko nje rasporediti rendane jabuke posute cimetom. Preko njih razliti drugi deo smese.
Peći na 180 stepeni dok ne porumeni lepo kolač.
Pita se jede mlaka, blago topla...
Prijatno!