Inspiraciju za današnje jelo nalazimo u Italiji, postojbini njoka. U fenomenalnoj kombinaciji sa pesto sosom i biftekom očaraće vaša čula.
Foto: ddl.rs
- 250g bifteka
- 3dl pavlake za kuvanje
- 20g pesta
- 50ml ulja
- parmezan
- so
- biber
Za njoke:
- 0,5 kg krompira
- 130g mekog brasna
- 1 jaje
- so
- oštro brašno
Krompir oguliti, skuvati i ohladiti. Proceđen krompir ispasirati, dodati jaje, so, brašno i mesiti dok se ne dobije kompaktna masa. Testo ostavimo da odstoji pola sata i zatim na površini koju smo posuli oštrim brašnom formiramo njoke (ili ih jednostavnije kupimo gotove u nekom od marketa).
Stavimo vodu za kuvanje njoka da prokuva sa malo soli i ulja, zatim dodamo njoke i kuvamo dok ne isplivaju sa dna šerpe kada znamo da su kuvane. Za to vreme u tiganj stavimo ulje da se zagreje, potom dodajemo biftek isečen na trakice i začinimo ga dodatkom soli i bibera. Kada je meso pečeno dodajemo pavlaku za kuvanje, pesto i njoke. Sve to ukuvamo dok ne postignemo željenu gustinu sosa. Serviramo u dublji tanjir i na kraju pospemo parmezanom. Za dekoraciju jela možete koristiti motovilac.
Prijatno!