Ratatuj je ukusno dinstano povrće i poznato vegetarijansko francusko jelo koje će vas oduševiti svojim neobičnim izgledom i ukusom.
Foto: Shutterstock
- 3 paprike babure
- 3 plava patlidžana
- 3 tikvice
- 3-4 paradajza
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- so i biber po ukusu
- mešavina začina iz Provanse (majčina dušica, ruzmarin, origano, majoran, bosiljak…)
- seckani peršun
- rendani sir za posipanje
Foto: Shutterstock
Babure oprati, očistiti od semenki i iseckati na tanke kolutove.
Plavi patlidžan i tikvice oprati i iseckati na tanke kolutove.
Paradajz iseći na tanke kolutove.
Povrće seći na jednake i što je moguće tanje kolutove.
U manjoj posudi pomešati maslinovo ulje sa sitno seckanim belim lukom, dodati so, biber, mešavinu začina i sve dobro promešati.
Isečeno povrće na kolutove slagati u blago nauljenu tepsiju.
Povrće ređati od kraja tepsije ka sredini u obliku spirale sledećim redom: tikvica, paradajz, plavi patlidžan, paprika sve dok ne utrošite sve povrće.
Povrće preliti pripremljenom mešavinom maslinovog ulja i začina.
Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta ili dok povrće ne porumeni.
Gotovo jelo ukrasiti seckanim peršunom i po želji posuti rendanim kačkavaljem.
Prijatno!