Recept dana: Ratatuj

Recept dana: Ratatuj

Ratatuj je ukusno dinstano povrće i poznato vegetarijansko francusko jelo koje će vas oduševiti svojim neobičnim izgledom i ukusom.

Foto: Shutterstock

Sastojci

- 3 paprike babure

- 3 plava patlidžana

- 3 tikvice

- 3-4 paradajza

- 100 ml maslinovog ulja

- 1 čen belog luka

- so i biber po ukusu

- mešavina začina iz Provanse (majčina dušica, ruzmarin, origano, majoran, bosiljak…)

- seckani peršun

- rendani sir za posipanje

Foto: Shutterstock 

Priprema

Babure oprati, očistiti od semenki i iseckati na tanke kolutove.

Plavi patlidžan i tikvice oprati i iseckati na tanke kolutove.

Paradajz iseći na tanke kolutove.

Povrće seći na jednake i što je moguće tanje kolutove.

U manjoj posudi pomešati maslinovo ulje sa sitno seckanim belim lukom, dodati so, biber, mešavinu začina i sve dobro promešati.

Isečeno povrće na kolutove slagati u blago nauljenu tepsiju.

Povrće ređati od kraja tepsije ka sredini u obliku spirale sledećim redom: tikvica, paradajz, plavi patlidžan, paprika sve dok ne utrošite sve povrće.

Povrće preliti pripremljenom mešavinom maslinovog ulja i začina.

Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta ili dok povrće ne porumeni.

Gotovo jelo ukrasiti seckanim peršunom i po želji posuti rendanim kačkavaljem.

Prijatno!

Zatvoreno za komentare.