Recept dana: Sarmice od blitve u kiselom mleku

Recept dana: Sarmice od blitve u kiselom mleku

Sarmice od blitve iz rerne, prelivene kiselim mlekom je savršeno jelo za svaku priliku. Može i sa većim listovima spanaća, zelja, ako su listovi majni spajati dva-tri lista.


Foto: Shutterstock



Sastojci:


– 2 veze blitve (oko 30 – 35 listova, zavisi od veličine)


– 500 g mlevenog mesa


– 1 srednja glavica crnog luka



– 1 manja šargarepa


– 2 čena belog luka


– 150 g pirinča


– 200 ml vode


– 4-5 kašika ulja



– 2 jaja


Začini


– malo peršunovog lišća (ne mora ali lepše je)


– 1- 2 kašičice suvog začina (zavisi koliko volite)


– malo bibera


– malo soli


– 1 kašičica sitne crvene paprike


Za kuvanje blitve…voda, kašika soli, 1 kašika sirćeta (sve prokuvati)



Za preliv:


– 400 g kiselog mleka


– 1 jaje


– 2 kašike ulja


– so


– pola limuna


Priprema:


Listove operite i isecite drške (možete ih iskoristiti za čorbu ili salatu).


Stavite u prokuvanu vodu i ostavite da stoji oko 10-15 minuta. Procedite.


Operite pirinač i skuvajte.


Izdinstajte na ulju sitno iseckan luk, šargarepu, dodajte meso, 200 ml vode.


Krčkajte oko 10 minuta, stavite začine, skuvan pirinač, iseckan peršun.


Umešajte dva jaja, posolite ako treba i možete krenuti sa motanjem sarmica.


Raširite jedan list, ili dva ako su manja, uz kraj stavite fil, preklopite stranice tek malo da pređu fil i umotajte.


Slažite u tepsiju, vatrostalnu posudu ili šerpu koja može u rernu.


Umutite jaje sa kiselim mlekom, dodajte ulje i so, isceđen limun.


Prelijte i pecite poklopljeno u dobro zagrejanoj rerni, 220 -230 stepeni oko 20 minuta.


Prijatno!

Затворено за коментаре.