Sarmice od blitve iz rerne, prelivene kiselim mlekom je savršeno jelo za svaku priliku. Može i sa većim listovima spanaća, zelja, ako su listovi majni spajati dva-tri lista.
Foto: Shutterstock
– 2 veze blitve (oko 30 – 35 listova, zavisi od veličine)
– 500 g mlevenog mesa
– 1 srednja glavica crnog luka
– 1 manja šargarepa
– 2 čena belog luka
– 150 g pirinča
– 200 ml vode
– 4-5 kašika ulja
– 2 jaja
– malo peršunovog lišća (ne mora ali lepše je)
– 1- 2 kašičice suvog začina (zavisi koliko volite)
– malo bibera
– malo soli
– 1 kašičica sitne crvene paprike
Za kuvanje blitve…voda, kašika soli, 1 kašika sirćeta (sve prokuvati)
– 400 g kiselog mleka
– 1 jaje
– 2 kašike ulja
– so
– pola limuna
Listove operite i isecite drške (možete ih iskoristiti za čorbu ili salatu).
Stavite u prokuvanu vodu i ostavite da stoji oko 10-15 minuta. Procedite.
Operite pirinač i skuvajte.
Izdinstajte na ulju sitno iseckan luk, šargarepu, dodajte meso, 200 ml vode.
Krčkajte oko 10 minuta, stavite začine, skuvan pirinač, iseckan peršun.
Umešajte dva jaja, posolite ako treba i možete krenuti sa motanjem sarmica.
Raširite jedan list, ili dva ako su manja, uz kraj stavite fil, preklopite stranice tek malo da pređu fil i umotajte.
Slažite u tepsiju, vatrostalnu posudu ili šerpu koja može u rernu.
Umutite jaje sa kiselim mlekom, dodajte ulje i so, isceđen limun.
Prelijte i pecite poklopljeno u dobro zagrejanoj rerni, 220 -230 stepeni oko 20 minuta.
Prijatno!