Recept dana: Sarmice od blitve u kiselom mleku

Recept dana: Sarmice od blitve u kiselom mleku

Sarmice od blitve iz rerne, prelivene kiselim mlekom je savršeno jelo za svaku priliku. Može i sa većim listovima spanaća, zelja, ako su listovi majni spajati dva-tri lista.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

– 2 veze blitve (oko 30 – 35 listova, zavisi od veličine)

– 500 g mlevenog mesa

– 1 srednja glavica crnog luka

– 1 manja šargarepa

– 2 čena belog luka

– 150 g pirinča

– 200 ml vode

– 4-5 kašika ulja

– 2 jaja

Začini

– malo peršunovog lišća (ne mora ali lepše je)

– 1- 2 kašičice suvog začina (zavisi koliko volite)

– malo bibera

– malo soli

– 1 kašičica sitne crvene paprike

Za kuvanje blitve…voda, kašika soli, 1 kašika sirćeta (sve prokuvati)

Za preliv:

– 400 g kiselog mleka

– 1 jaje

– 2 kašike ulja

– so

– pola limuna

Priprema:

Listove operite i isecite drške (možete ih iskoristiti za čorbu ili salatu).

Stavite u prokuvanu vodu i ostavite da stoji oko 10-15 minuta. Procedite.

Operite pirinač i skuvajte.

Izdinstajte na ulju sitno iseckan luk, šargarepu, dodajte meso, 200 ml vode.

Krčkajte oko 10 minuta, stavite začine, skuvan pirinač, iseckan peršun.

Umešajte dva jaja, posolite ako treba i možete krenuti sa motanjem sarmica.

Raširite jedan list, ili dva ako su manja, uz kraj stavite fil, preklopite stranice tek malo da pređu fil i umotajte.

Slažite u tepsiju, vatrostalnu posudu ili šerpu koja može u rernu.

Umutite jaje sa kiselim mlekom, dodajte ulje i so, isceđen limun.

Prelijte i pecite poklopljeno u dobro zagrejanoj rerni, 220 -230 stepeni oko 20 minuta.

Prijatno!

Zatvoreno za komentare.