Recept dana: Sarmice od vinovog lista sa mlevenim mesom

Recept dana: Sarmice od vinovog lista sa mlevenim mesom

Danas pripremamo ukusne domaće sarmice od vinovog lista sa mesom, uvek dobrodošlo tradicionalno jelo za prave gurmane.

Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci 

- 20-30 listova vinove loze 

- 450 g mlevenog mešanog mesa i 50 g pirinča

- 1 glavica crnog luka

- 1 kašičica šećera

- So, biber, peršun

- Aleva paprika

- Kuvani paradajz

Foto: Shutterstock

Priprema

Listove vinove loze dobro oprati, a zatim prokuvati oko 5 minuta, ako su sveži. Ostaviti ih da se ocede i malo ohlade.

Iseckati sitno glavicu luka i propržiti malo na ulju i dodati meso, zatim i dodati opran pirinač. U to dodati naseckan peršun, so, biber, alevu papriku, ljutu, po ukusu i šećer. Krčkati još oko 10 minuta, a zatim ostaviti da se ohladi.

Na dno šerpe ili tepsije, postaviti nekoliko listova vinove loze. Ostale listove složiti tako da je donja strana okrenuta nagore. Na svaki list staviti jednu kašiku prethodno pripremljene smeše od pirinča i smotati u sarmicu. Ređati ih u šerpu sa pripremljenim listovima vinove loze.

U nauljenu šerpu sa poređanim sarmama sipati vodu tako da sve sarme budu prelivene i na veoma laganoj vatri kuvati između 40-60 minuta, tako da vinova loza postane meka. Nakon toga preliti sa kuvanim paradajz sokom (po ukusu) i zapeći 20-tak minuta.

Sok od paradajza se koristi u posnoj varijanti, inače uobičajeno je služenje uz ovčije kiselo mleko.

Bez obzira na posnu ili mrsnu varijantu, obavezno sarmice zapeći. Može te ih zapeći i sa sosom od mirođije. Dobićete izvrstan odličan hrskav ukus spoljnih delova sarmice.

Uz kiselo mleko ili domaći sok od paradajza, prijatno!