Uživajte u kremastom ukusu bundeve ove jeseni! Bundeva je savršen sastojak i slanih i slatkih jela. Ovaj put delimo sa vama recept za jedan savršen tart od bundeve i oraha.
Foto: Shutterstock
za testo:
180 g mekog brašna
dobar prstohvat soli
1 kašika šećera (14 g)
115 g hladnog putera
40 ml ledene vode (po potrebi dodati još kašiku/dve)
120 g oraha (i još 60 g celih oraha za dekoraciju)
1 puna kašika smeđeg šećera
za fil:
4 velika jajeta
500 g pirea od bundeve (ispečenu bundevu izblendate i dobijete pire)
130 g smeđeg šećera
1 kašika meda
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice začina za kolače od bundeve
prstohvat soli
1 kašika ekstrakta vanile
Pomešajte suve sastojke i u njih ubacite puter.
Ručnim blenderom (ili rukama) umešajte puter u sastojke dok ne dobijete mrvičasto testo.
Dodajte vodu i napravite loptu testa koju ćete spljoštiti među dlanovima kako biste dobili disk.
Umotajte testo u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena, (do 48 sati).
Testo razvaljajte na pobrašnjenoj površini (pospite brašna i preko testa) i prebacite u modlu za tart.
Izbockajte dno i pospite ga mlevenim orasima i smeđim šećerom.
Fil napravite tako što izmutite viljuškom jaja (ne mikserom) i dodajte ostale sastojke.
Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Pospite po testu i orasima i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 190 stepeni oko 40 minuta.
Kada je gotov, ostavite ga da se potpuno ohladi pre sečenja i serviranja.