Perkelt je specijalitet mađarske kuhinje, sličan gulašu. Za razliku od čorbastog gulaša, perkelt ima gušću teksturu. Današnji recept je teleći perkelt!
Foto: Shutterstock
600 g teletine
3-4 glavice crnog luka
2 kašičice mlevene crvene paprike
kašika masti
kašika brašna
1 dl tople vode
2 dl pavlake
so
Meso iseći na manje kocke. Luk sitno iseckati, pa ispirjati na zagrejanoj masti.
Dodati meso, posoliti, posuti crvenom mlevenom paprikom, pa poklopljeno dinstati na tihoj vatri, najpre u sopstvenom soku, a zatim dolivati po malo vode, dok meso sasvim ne omekša.
Brašno razmutiti sa malo hladne vode, dodati mesu, promešati, po potrebi dodati još malo tople vode, pa zajedno kuvati još 10 minuta.
Na kraju umešati pavlaku.
Uz perkelt se služi testenina, valjušci od krompirovog testa ili pire od krompira.