Tri leće, odnosno"Tri mleka" kolač podseća na naš tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mleka mnogo bogatiji mlečnim mastima, a time kolač dobija na sočnosti, čak i kremastoj strukturi, ali i na kalorijama…
Foto: Shutterstock
Za patišpanj:
- 10 jaja
- 10 kašika secera
- 5 kašika griza
- 5 kašika brašna
- prašak za pecivo
Za karamel:
- 300g šećera
- 3dl slatke pavlake
- 30g putera
Za natapanje:
- 1l mleka
- 400g šećera
- 7dl slatke pavlake
U dve posude odvojimo žumanca od belanca.
Belanca ulupamo uz postepeno dodavanje šećera, a kada dobijemo čvrstu masu dodajemo brašno, griz, žumanca i prašak za pecivo.
Sve to lagano promešamo, razlijemo u pleh i pečemo pola sata na 180 stepeni.
Kada je patišpanj pečen izvadimo ga iz pleha u koji sipamo 7dl slatke pavlake i vratimo ga potom nazad da upije to u sebe.
Dok čekamo da patišpanj upije slatku pavlaku, ukuvamo 1l mleka sa 400g šećera dok ne ispari polovina tečnosti pa ga zatim time prelivamo i ostavimo u frižider da se hladi.
Za karamel otopimo šećer u tiganju kome onda dodajemo puter i slatku pavlaku. Na slaboj vatri sve to kuvamo jos malo i ostavljamo da se hladi.
Serviranje:
Ohlađen i natopljen patišpanj isečemo i parče prelivamo karamelom. Za dekoraciju možemo koristiti sveže listove mente.