Recept dana: Tri leće

Recept dana: Tri leće

Tri leće, odnosno"Tri mleka" kolač podseća na naš tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mleka mnogo bogatiji mlečnim mastima, a time kolač dobija na sočnosti, čak i kremastoj strukturi, ali i na kalorijama…


Foto: Shutterstock



Sastojci


Za patišpanj:


- 10 jaja


- 10 kašika secera



- 5 kašika griza


- 5 kašika brašna


- prašak za pecivo


Za karamel:


- 300g šećera



- 3dl slatke pavlake


- 30g putera


Za natapanje:


- 1l mleka


- 400g šećera


- 7dl slatke pavlake


Priprema


U dve posude odvojimo žumanca od belanca.



Belanca ulupamo uz postepeno dodavanje šećera, a kada dobijemo čvrstu masu dodajemo brašno, griz, žumanca i prašak za pecivo.


Sve to lagano promešamo, razlijemo u pleh i pečemo pola sata na 180 stepeni.


Kada je patišpanj pečen izvadimo ga iz pleha u koji sipamo 7dl slatke pavlake i vratimo ga potom nazad da upije to u sebe.


Dok čekamo da patišpanj upije slatku pavlaku, ukuvamo 1l mleka sa 400g šećera dok ne ispari polovina tečnosti pa ga zatim time prelivamo i ostavimo u frižider da se hladi.


Za karamel otopimo šećer u tiganju kome onda dodajemo puter i slatku pavlaku. Na slaboj vatri sve to kuvamo jos malo i ostavljamo da se hladi.


Serviranje:


Ohlađen i natopljen patišpanj isečemo i parče prelivamo karamelom. Za dekoraciju možemo koristiti sveže listove mente.

Затворено за коментаре.