Recept dana: Tri leće

Recept dana: Tri leće

Tri leće, odnosno"Tri mleka" kolač podseća na naš tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mleka mnogo bogatiji mlečnim mastima, a time kolač dobija na sočnosti, čak i kremastoj strukturi, ali i na kalorijama…

Foto: Shutterstock

Sastojci

Za patišpanj:

- 10 jaja

- 10 kašika secera

- 5 kašika griza

- 5 kašika brašna

- prašak za pecivo

Za karamel:

- 300g šećera

- 3dl slatke pavlake

- 30g putera

Za natapanje:

- 1l mleka

- 400g šećera

- 7dl slatke pavlake

Priprema

U dve posude odvojimo žumanca od belanca.

Belanca ulupamo uz postepeno dodavanje šećera, a kada dobijemo čvrstu masu dodajemo brašno, griz, žumanca i prašak za pecivo.

Sve to lagano promešamo, razlijemo u pleh i pečemo pola sata na 180 stepeni.

Kada je patišpanj pečen izvadimo ga iz pleha u koji sipamo 7dl slatke pavlake i vratimo ga potom nazad da upije to u sebe.

Dok čekamo da patišpanj upije slatku pavlaku, ukuvamo 1l mleka sa 400g šećera dok ne ispari polovina tečnosti pa ga zatim time prelivamo i ostavimo u frižider da se hladi.

Za karamel otopimo šećer u tiganju kome onda dodajemo puter i slatku pavlaku. Na slaboj vatri sve to kuvamo jos malo i ostavljamo da se hladi.

Serviranje:

Ohlađen i natopljen patišpanj isečemo i parče prelivamo karamelom. Za dekoraciju možemo koristiti sveže listove mente.

Zatvoreno za komentare.