3 brza kolača sa borovnicama koje ćete obožavati

3 brza kolača sa borovnicama koje ćete obožavati

Laki, ukusni i zdravi kolači sa borovnicama, idealni su da vas zaslade i osveže. Predstavljamo vam 3 poslastice koje se pripremaju brzo i jednostavno i u kojima ćete vi i vaši ukućani sigurno uživati.

 Foto: Youtube/Screenshot

Kolač sa borovnicama i limunom

Sastojci:

- 2 jajeta

- 210 gr šećera

- 1 šolja pavlake

- ½ šolje maslinovog ili biljnog ulja

- 1 kašičica ekstrakta vanile

- ¼ kašičice soli

- 260 gr brašna

- 2 kašičice praška za pecivo

- 1 srednji limun

- ½ kašike gustina

- 450 gr svežih  borovnica

- šećer u prahu

Priprema:

Mikserom izmutite 2 jajeta i šećer, dodajte pavlaku, ulje, ekstrakt vanile i malo soli. Mutite dok se svi sastojci ne sjedine.

U drugoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo, a onda ih malo po malo dodajte prethodno napravljenoj smesi za testo i mešajte dok se sve ne sjedini. Narendajte malo kore limuna (pola kašičice) i dodajte jednu kašičicu limunovog soka, pa sve izmešajte.

Isperite borovnice i dobro ih iscedite, dodajte pola kašike gustina i kašičicu limunovog soka, pa mešajte dok se ne izgubi sav prah od gustina.

Zagrejte rernu na 200 stepeni, premažite puterom tepsiju u kojoj ćete peći kolač, postavite papir za pečenje na dno, a onda sipajte pola smese za testo.

Preko toga pospite polovinu borovnica, a zatim dodajte ostatak smese, preko koje ćete posuti ostale borovnice.

Spatulom pritisnite borovnice tako da do pola "potonu" u smesu.

Pecite na 200 stepeni oko 55 minuta. Ostavite 15-20 min da se ohladi, a zatim izvadite iz tepsije.

Čizkejk sa borovnicama

Sastojci:

- 200 gr keksa

- Pola šolje istopljenog putera

- 300 gr borovnica + 180 gr borovnica (za toping)

- 2 kašike šećera + 2 kašike šećera (za toping)

- 450 gr krem sira

- 160 ml slatke pavlake

- 1 kašičica ekstrakta vanile

- 1 kašika limunovog soka

- 125 gr šećera u prahu

- 10 gr želatina + 7gr želatina (za toping)

- 50ml hladne vode + 100ml hladne vode (za toping)

Priprema:

Sameljite 200 gr keksa, dodajte istopljeni puter i mešajte dok se ne sjedini. Sipajte keks u tepsiju i utapkajte ga (čašom) kako bi stvorili ravnu i ujednačenu koru. Ostavite u frižideru dok pravite fil.

Za fil, u šerpu sipajte 300 gr borovnica, dodajte 2 kašike šećera i jednu kašiku limunovog soka. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne rastopi, a borovnice omekšaju. Sklonite šerpu sa ringle, a zatim štapnim mikserom mutite borovnice dok se ne napravi tečna kaša. Ostavite da se ohladi.

U manju posudu sipajte 10 gr želatina, dodajte 50 ml hladne vode i promešajte. Ostavite da se stvrdne 10-15 minuta.

U novu činiju sipajte 450 gr krem sira i 125 gr šećera u prahu i mutite mikserom dok se ne sjedini. Dodajte 160 ml slatke pavlake i kašičicu ekstrakta vanile, mutite mikserom dok se ne sjedini. Dodajte kašu od borovnica, mešajte dok se ne sjedini. Stavite želatin u mikrotalasnu na 15 sekundi, da se istopi. U želatin sipajte 2-3 kašičice smese sa borovnicama i promešajte, a onda to sve sipajte u smesu sa borovnicama i mešajte dok se ne sjedini. Smesu sa borovnicama sipajte u tepsiju sa keksom. Ostavite u zamrzivaču sat vremena, dok pripremate toping.

U manju posudu sipajte 7 gr želatina, dodajte 35 ml hladne vode i promešajte. Ostavite da odstoji 10-15 minuta.

U šerpu sipajte 180 gr borovnica, 2 kašike šećera i 70 ml vode i kuvajte na srednjoj temperaturi, mešajući povremeno, sve dok se šećer ne istopi. Sklonite sa toplote. Štapnim mikserom mutite dok se ne napravi kaša. Dodajte želatin. Mešajte dok se želatin ne istopi i sjedini sa smesom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim sipajte preko ostatka torte.

Ostavite u frižideru preko noći.

Mafini od borovnica u šolji

Sastojci (za 1 mafin):

- 1 kašika putera

- 2 kašike šećera

- 3 kašike brašna

- 1/2 kašičice ekstrakta vanile

- ¼ kašičice praška za pecivo

- 1 kašika mleka

- Žumance

- Borovnice

Priprema:

Žumance sipajte u šolju, dodajte 1 kašiku istopljenog putera, 1 kašiku mleka, 2 kašike šećera, pola kašičice ekstrakta vanile, ¼ kašičice praška za pecivo i 3 kašike brašna. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte borovnice i pažljivo promešajte, da se borovnice ne bi raspale. Stavite šolju u mikrotalasnu na minut i 15 sekundi, pa ukoliko nije gotovo (zbog razlike u jačini mikrotalasnih pećnica) produžavajte na po još 15 sekundi.

Da bi se u vašim kolačima našle provereno sveže borovnice, pozovite Beobaštu! Poljoprivredno gazdinstvo Beobašta, koje beskompromisno insistira na kvalitetu, poreklu i tretmanu hrane tokom proizvodnje, besplatno dostavlja sveže prozvode do vaše adrese, u rashladnim dostavnim vozilima, direktno sa njiva, bašti i voćnjaka.

Beobašta - sinonim za sveže borovnice!

Zatvoreno za komentare.