Saveti za novopečene mame - 12 saveta o nezi bebe

Saveti za novopečene mame – 12 saveta o nezi bebe

Sve što je novo i sa čime se po prvi put susrećemo, samim tim je i teško. Kada postanete majka, to sa sobom nosi mnogo izazova i novih stvari, raznih promena u životu i u navikama.

Foto: Shutterstock

Uz strpljenje i prave informacije, kroz sve izazove možete proći mnogo lakše.

Mnoge majke nemaju uz sebe nikoga ko bi mogao da ih posavetuje oko njihovog novorođenčeta, zbog čega im svaka obaveza oko bebe pada još teže.

Ipak, uz ovih 12 saveta o nezi bebe, ovo putovanje će vam biti pravo zadovoljstvo.

1. Napravite listu

Za početak, napravite spisak svih stvari koje će vam biti potrebne za bebu. Osigurajte da je sve spremno pre vašeg i bebinog dolaska iz bolnice.

2. Pripremite se za dojenje

U prvih nekoliko meseci dobro je da dojite dete ako ste u mogućnosti. Majčino mleko ima neverovatne prednosti za detetovo zdravlje i imunbitet. Potražite savete kako biste olakšale dojenje tokom prvih nekoliko dana, kada se po prvi put susrećete sa istim.

3. Budite nežni prema bebi

Telo novorođenčeta je vrlko nežno i zahteva brigu. Kada ga držite u rukama, trudite se da uvek jednom rukom pridržavate glavicu. Moraćete i da menjate strane na kojima držite bebu.

4. Redovno secite nokte

Isecite svoje nokte kako ne biste povredili bebinu kožu, Isto tako, skraćujte i bebine, jer postoji mogućnost da sama sebe ogrebe, pogotovo dok spava.

Foto: Shutterstock

5. Uspostavite vezu sa bebom

Od samog početka se trudite da vaša nežnost i zajamna veza budu jaki. Stvorite emotivnu vezu sa novorođenčetom. Postoje tri stvari koje idu u korist tome – kontakt koža na kožu, kontakt pogledom i odgovaranje na bebine potrebe.

6. Umirite je kad plače

Plakanje je jedini način komunikacije za bebu, zato budite uz nju kada je gladna ili joj nije prijatno.

Beba može plakati zbog:

– gladi

– punih pelena

– nedostatka pažnje

– želje da sisa

– umora i potrebe za snom

– ako joj je hladno ili pretoplo

7. Mudro birajte proizvode za bebu

Bebina koža je osetljiva i vrlo sklona osipima i iritaciji. Preporučuje se da koristite proizvode samo dok kupate bebu i menjate joj pelene. Uvek pazite da ne kupujete proizvode koji u sebi sadrže parfem i aditive jer mogu iritirati kožu.

8. Birajte udobnu odeću

Kada birate odeću za bebu, trudite se da bude meka, laka za oblačenje i rastegljiva. Imate uvek i neke stvari koje su malo veće jer beba brzo raste.

Foto: Shutterstock

9. Osnove čišćenja bebe

Beba će piškiti i kakiti barem 8-10 puta dnevno, zavisno od toga koliko jede. Nemojte dozvoliti da predugo bude u istim pelene.

10. Napravite raspored

Neka hranjenje, spavanje i stolica budu u određenim intervalima.

11. Potražite pomoć

Na početku vam neće biti lako da se brinete o bebi. Mnoge stvari će vam biti nepoznate. Nemojte se libiti da pitate za pomoć.

12. Obratite pažnju da li je beba previše stimulisana

Bebe mogu plakati i zbog ovoga. Igra jeste važna za bebin razvoj, ali previše aktivnosti dovodi do prestimulisanosti. To će joj otežati da se smiri, pa će zato možda i plakati.

Planiranje je važno na početku, jer ćete tako biti spremniji na sve što vas čeka. Postoje mnoge stvari koje ne znate, ali vremenom ćete naučiti i postaće vam rutina. Iako je prva beba, dozvolite sebi da se opustite i uživate u njenom prisustvu.

Zatvoreno za komentare.