7 uzroka koji dovode do plakanja kod beba

7 uzroka koji dovode do plakanja kod beba

Predstavljamo vam sedam mogućih uzroka koji dovode do pojave plača kod beba i koje je nužno otkloniti kako bi vaša mezimica ili mezimac bili srećni i zadovoljni. 

Foto: Shutterstock

Svakom roditelju neposredno nakon dobijanja prvog deteta izuzetno je teško da otkriju koji je pravi uzrok plakanja bebe.

S obzirom na to da beba nije u stanju da govori ili jasno da stavi do znanja roditeljima zašto plače, majke i očevi su prepušteni sami sebi kada je reč o proceni uzroka ovakvog stanja kod beba.

Glad

Ovo je jedan od najverovatnijih razloga zašto dolazi do plakanja deteta, posebno tokom prvih nekoliko meseci. Stomak vaše bebe je mali tako da ne može primiti puno mleka, a to znači da će beba brzo postati gladna.

Foto: Shutterstock

Ponudite joj hranu kad plače i dozvolite joj da se hrani koliko god želi zbog toga što je to jedini način da vaše dete utoli glad.

Neudobnost

Neke bebe su uznemirene kada im se menjaju pelene. Produženi kontakt s vlažnom ili prljavom pelenom može nadražiti kožu vaše bebe i izazvati osip pa je važno držati bebu čistom i suvom.

Foto: Shutterstock

Pokušajte da promenite pelenu svoje bebe kada plače i proverite da li joj gnoj stvaraju nelagodnost, čisto kako biste bili sigurni da li beba plače zbog nelagodnosti.

Prevruće ili prehladno

Bebe nisu u stanju da regulišu telesnu temperaturu na isti način na koji to mogu starija deca i odrasli pa se uznemiruju kada postane previše vruće ili hladno.

Najbrži način da proverite temperaturu bebe je dodirivanjem njenog stomaka ili stavljanjem dva prsta na zadnji deo njenog vrata kako biste osetili toplotu kože.

Nemojte se oslanjati na temperaturu njenih ruku ili nogu zbog toga što su ekstremiteti prirodno malo hladniji od njenog tela.

Foto: Shutterstock

Ako je koža vaše bebe neobično topla, uklonite suvišne komade odeće.

Međutim, ako je dete hladno i ako ruke i noge izgledaju modro, dodajte rukavice, čarapice, čizmice ili jednostavno ćebe kako biste utoplili dete. Ako ste napolju, šešir će sprečiti gubitak toplote kroz kožu glave, ali nikad ne biste trebali koristiti šešir u zatvorenom prostoru.

Umor

Ponekad su bebe prekomerno stimulisane, što im otežava da se smire kada bi trebale da zaspe. Ako vaše dete izgleda umorno, ali ipak ne spava, pokušajte ga smiriti tako što ćete ga udaljiti od bilo kakvog izvora buke, jakih svetala i puno ljudi.

Foto: Shutterstock

Bitno je reći kako bi dete moglo plakati neko vreme, ali mirno okruženje bi ga na kraju trebalo uspavati. 

Nesigurnost

Foto: Shutterstock

Bebama je često potreban blizak fizički kontakt pa ako vaša beba i dalje plače nakon što ste je nahranili i promenili joj pelene, verovatno je da joj i dalje treba sigurnost roditeljskih ruku.

Bolest

Postoji mnogo razloga zbog kojih se vaša beba može loše osećati. Akutna oboljenja, kao što je prehlada, najčešće su očigledna, dok na primer bol u stomaku nije tako uočljiva.

Foto: Shutterstock

Retko, prekomerno plakanje može biti znak ozbiljne bolesti pa ako ste zabrinuti da vaša beba nije dobro, uvek posetite pedijatra.

Grčevi u stomaku

Glavni simptom grčeva u stomaku je neprekidno plakanje duže vremena. Plakanje se može pojaviti u bilo kojem trenutku, ali je obično intenzivnije u večernjim satima.

Foto: Shutterstock

Pojava grčeva u stomaku bebe najčešće se javlja do navršavanja četvrtog meseca života i najčešće nije opasna.

Međutim, napadi neprekidnog plakanja mogu izazvati pritisak na vas i vašu porodicu, tako da se ne ustručavajte da  pitate lekara za pomoć.