Da li je sada sigurno da se unuci grle sa bakama i dekama?

Da li je sada sigurno da se unuci grle sa bakama i dekama?

Naš krizni štab za borbu protiv korona virusa, kao i doktori iz mnogih drugi stranih država smatrali su da je tokom pandemije korona virusa rizično grljenje sa bakama i dekama, jer mogu da budu prenosioci infekcije.

Foto: Shutterstock

Dr Endru Preston je za Dejli mejl odgovarao je na pitanja čitalaca i nedoumice koje i dalje postoje oko korona virusa.

Na pitanje jedne majke kada će biti sigurno da se njen otac koji ima 74 godine ponovo zagrli sa njenim 4-godišnjim sinom doktor je dao sledeće odgovor:

- Ostaje rizik jer u nekim slučajevima možete da ne znate da imate korona virus, pa je i dalje opasno mešati generacije. Možda je vaš otac dobrog zdravlja, ali njegove godine ga stavljaju u rizičnu grupu ljudi od korona virusa. Deca, očigledno ne ispoljavaju teške simptome bolesti Covid-19, ali izgleda da su novorođenčad nešto osetljivija – kaže doktor.

Foto: Shutterstock

- Za sada, ma koliko vam bilo frustrirajuće, treba da izbegavate blizak kontakt sa bilo kime, pa i blizak kontakt deke i unuka – savetovao je doktor.

S druge strane Danijel Koh, šef za zarazne bolesti iz Švedske kaže da mnoge bake i deke žive za to da vide svoje unuke, te da je to veoma bitno za njihovo mentalno zdravlje. Dodao je i kako deca nisu rizična za starije rođake, već za njihove roditelje.