Šta znače boja i broj cvetova koje ste dobile

Šta znače boja i broj cvetova koje ste dobile

Boja cveća koje vam neko poklanja krije posebnu, staru simboliku koju retko ko zna. Nije isto da li će vam neko pokloniti buket belih ruža ili jednu žutu, kao što nije isto da li ćete vi nekome kupiti tri ili dva cveta.

Da vam se ne bi desilo da se izblamirate ili pošaljete pogrešnu poruku, pogledajte naš vodič za prave zavodnike.

Cveće možemo da podelimo na dva načina: po boji i po broju.

Boja:

Budući da su ruže najčešće poklanjan cvet, a i imajući u vidu da one imaju najviše boja, značenje ćemo pokazati baš na njihovom primeru.

Crvena ruža

Jedan od najuniverzalnijih simbola ljubavi je crvena ruža. Ona predstavlja iskrena osećanja, javlja se i kao politički i istorijski simbol. Crvena ruža predstavlja strast (posebno ako je tamnije nijanse), posebno kada se daruje u velikom buketu.

Bela ruža

Belo označava čednost, bezgrešnost i iskrenost. Poklanja se osobi koja vam budi jako nežna osećanja i zbog toga se najčešće koristi za pravljenje bidermajera.

Roze ruža

Zahvalnost, elegancija i milost, to je simbolika ove nežne boje kada je cveće u pitanju. Dakle, ovakav cvet nećete pokloniti nekome ko vam se sviđa i s kim želite da budete u vezi, već nekome koga cenite i kome ste zahvalni.

Ljubičasta ruža

Ovakav cvet ćete pokloniti nekome koga baš poštujete, nekome ko vam izaziva osećaj divljenja i veličanstvenosti. Generalno, cvet ove boje se poklanja nekome ko vas je totalno očarao, često simbolizuje ljubav na prvi pogled.

Žuta ruža

Žuta boja se vezuje za osećaj ljubomore i to još od viktorijanskog doba, pa bi možda najbolje bilo da je izbegavate ili da izbegavate osobu koja vam ju je poklonila. Zanimljivo je da se muškarci često zaleću baš za ovu boju kad poklanjaju cveće drugarici (da nema romantičan kontekst).

Narandžasta ruža

Dobar izbor za drugaricu ili devojku koja vam mnogo znači, ali sa njom niste u romantičnoj vezi. Simbolizuje sreću, veselo raspoloženje i entuzijazam.

Broj:

Ovo je zapravo vrlo jednostavna podela za koju iznenađujuće mnogo ljudi ne zna - parni brojevi se nose na groblje, neparni se daruju živim ljudima.

Koliko god vam onaj buket od četiri ruže delovao lepo i povoljno, nemojte ga kupovati mami za Osmi mart. Ovo ne važi samo kada su buketi sitnog cveća u pitanju.

Bitno je naglasiti i da se buketi sa mnogo ruža ili većih cvetova daruju samo osobama do kojih vam je baš stalo - dakle, ne onoj tetki koju ste poslednji put videli na sestrinom venčanju, ali joj sad idete na slavu jer je red.

Zatvoreno za komentare.