Naša slavna virusološkinja optimistična po pitanju opadanja virusa

Naša slavna virusološkinja optimistična po pitanju opadanja virusa

Slavna virusološkinja dr Ana Gligić u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentariše svojevrsnu eksploziju koronavirusa na Zapadnom Balkanu.

Foto: youTube/printscreen

Posebno u Sandžaku, odnosno jugozapadu Srbije odakle ovih dana dolaze dramatični izveštaji.

Čuvena naučnica, koja je 1972. bila na čelu tima koji je uspeo da izoluje virus velikih boginja (variola ili variola vera), iako u 86. godini, intenzivno istražuje, nadajući se da će pronaći trag koji će pomoći u suzbijanju pandemije i spasiti mnoge živote.

Problem je, kaže, što se COVID-19 ponaša mimo svih dosad poznatih pravila.

“Ne znam šta se dešava. Način prenošenja, inkubacija, održavanje u spoljašnjoj sredini, sve naopako, ništa što znamo… Ne mogu da protumačim toliki broj mrtvih i obolelih u jednom danu sa ovim izveštajima da se prenosi samo kapljično. To je nemoguće! Analizirala sam, gledala, upoređivala s onim što znam o prirodnim žarištima koje sam istraživala u bivšoj Jugoslaviji i na drugim terenima. Ovo se ne može uporediti s bilo čime. Virus se ponaša kako hoće”, govori dr Gligić za Radiosarajevo.ba.

Dodaje da nas virus očigledno uči nečemu “što moramo sada da prihvatimo i dobro analiziramo šta se dešava”.

Komentarišući informacije da je globalna studija pronašla snažne dokaze da se proširio novi oblik koronavirusa, dr Gligić kaže: “Pravilo je da ovakav virus slabi na ljudskoj populaciji.

Foto: Shutterstock

On se sada pojavio i letalitet (smrtnost) je mnogo veći nego što je bio u početku! Ne ponaša se kao ostali virusi što do sada znamo. On je mutirao i sad imamo nešto novo ovde”, dodala je.

Ipak, analizirajući druge prirodnožarišne infekcije, došla je do podataka koji su svojevremeno objavljeni u eminentnom svetskom časopisu. Tamo se tvrdi da se epidemija mišje groznice javila u dva vrha u razmacima od mesec i po do dva meseca.

“Upravo se on tako ponaša. Treba sačekati jedno 4-5 dana da vidimo šta dalje. Mislim da će biti snažno opadanje i da će se na neki način izgubiti, a da će ono što ostane biti žarišta koja će se moći držati pod kontrolom, odnosno da ne opterećuju toliko zdravstveni sistem. Ja tako mislim. Ta istraživanja su se poklopila s ovim što imamo, ali ne mogu da tvrdim sasvim precizno kada nemam sopstvena istraživanja”, konstatovala je.

Ukoliko se budemo pridržavali mera, uverena je da bi prvi talas epidemije mogao da se završi već za 20 dana!

“Bilo je i pre epidemija, katastrofa, ali nije bilo televizija da se to tako prenosi. To će sve završiti. Ja smatram će za 20 dana ovo se staviti pod kontrolu. Ali mi ne znamo šta će dalje biti, posle toga”, zaključila je dr Gligić, prenosi Objektiv.