Kako se najlakše rešiti letnje garderobe i pripremiti stvari za hladnije vreme

Kako se najlakše rešiti letnje garderobe i pripremiti stvari za hladnije vreme

Meteorolozi su najavili kraj Miholjskog leta, konačnu smenu godišnjih doba i dolazak prave jeseni, sa svom kišom i hladnoćom, a to znači da ćemo za morati da napravimo smenu odeće u ormanima.

Foto: Pixabay

Taj posao nikome ne prija, zahteva vremena, prepakivanja, brisanja, nabavku kesa i kutija za pakovanje, pa je svaki savet koji tu neprijatnu obavezu može da olakša - dobrodošao.

Foto: Shutterstock

Najjednostavnije je da samo zamenite mesta toplijoj i letnjoj odeći, tako što ćete letnju, koja vam je do sada bila nadohvat ruke, staviti ispod odeće za hladnije dane. Ako imate dovoljno duboke ormane pravo rešenje je da letnju odeću odložite dublje, iza zimske.

Podrazumeva se da ormane treba prebrisati od prašine i koliko god nam to teško pada, i to jednom mora da se uradi. Iskoristite priliku pa stavite  kesicu lavande ili neraspakovanih mirišljavih sapuna kako bi odeća lepše mirisala.

Foto: Shutterstock

Kada prepakujete stvari, pogledajte dobro šta sve od odeće držite u ormanu. Ukoliko ima i komada koje niste oblačili nekoliko godina, poklonite ih nekome, jer je velika verovatnoća da ako ih toliko dugo niste nosili, nećete ih ni ubuduće oblačiti. Psiholozi smatraju da je čak i zdravo oslobađati se starih stvari i ne gomilati u kući ono što nije potrebno.

Vakuum kese za odlaganje odeće su odlična stvar. Najviše zato što su praktične pa mogu da se stave takoreći svuda, na dno ormara, u sanduk za posteljinu pa i ispod kreveta jer su tako zatvorene da prašina ne može proći u njih. U svaku stavite po malo lavande, da odeću zaštiti od moljaca i neprijatnih mirisa. 

Foto: Pixabay

Iskoristite putne torbe i kofere, koji i inače zauzimaju mesto u kući, da ih napunite krupnijim komadima odeće ili obućom. Za odlaganje obuće možete da iskoristite i kartonske kutije u kojima ste obuću kupovali il neke druge slične kutije. Obuću prethodno očistite i napunite novinama kako bi zadržala oblik.