Spisak zemalja u koje možete putovati bez testa i karantina

Spisak zemalja u koje možete putovati bez testa i karantina

Iako se granice otvaraju, svaka zemlja zadržava pravo da sledi različite mere u skladu sa svojom epidemiološkom situacijom i procenama.

Foto: Shutterstock

Tako se i uslovi za prelazak granice razlikuju od države do države. Evo šta vas očekuje pri ulasku u neke zemlje.

Epidemija virusa korona se stišava, pojedine zemlje popuštaju mere, ali se pri ulasku u neke moraju poštovati određene procedure.

Srbija

Srbija je prošle nedelje otvorila svoje granice, a na ulasku u zemlju nije potreban negativan test na virus korona ni posebna dozvola za domaće i strane državljane.

Pored toga, putnici više neće morati u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju. Međutim, svima koji budu ušli u državu biti uručena zdravstvena upozorenja, a u njima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije virusom korona.

Bosna i Hercegovina

U Bosni i Hercegovini je ukinuta mera samoizolacije po ulasku u zemlju, ali je ulazak stranih državljana moguć samo u slučaju poslovnih aktivnosti ili ukoliko se radi o porodicama preminulih koji mogu da uđu u zemlju kako bi prisustvovali sahrani.

U oba slučaja neophodno je da imaju negativan test na virus star ne više od 48 sati, kao i da se jave nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u opštini u koju odlaze. Otvaranje granica ove države za strance najavljeno je za 1.jun.

Hrvatska 

Za ulazak u Hrvatsku, bilo turistički ili poslom, neophodan je negativan test ne stariji od 72 sata. U oba slučaja neophodan je dokaz o razlogu boravka u ovoj zemlji - dokaz o poslovnim razlozima ili dokaz o rezervaciji smeštaja.

Za strance nije obavezan 14-dnevni karantin. U ovoj državi najavljuju dalje popuštanje mera, ali nema preciznih informacija o potpunom otvaranju granica.

Foto: Shutterstock

Crna Gora

Iako će granice za strane državljane otvoriti 1. juna, turisti iz Srbije i Republike Srpske ipak neće moći da uđu, jer, kako je juče saopšteno, granice će od ovog datuma biti otvorene za građane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Albanije i Grčke. 

Crna Gora ne zahteva mere samoizolacije ni negativan test. "Montenegro erlajns" se sprema za komercijalne letove od juna, a prvi će biti ka Beogradu. 

Severna Makedonija

Otvaranje granica predviđeno je do 10. ili 15. juna. Trenutno je na snazi mera karantina. Posle 15. juna najavljeno je da neće biti potreban negativan test ili karantin.

Grčka

Granice za sve građane otvaraju se od 15. juna. Grčka od tada neće zahtevati obavezan test i karantin od 14 dana. Obavezno je popunjavanje posebnog upitnika ukoliko putujete trajektom duže od pola sata. 

Bugarska

Otvaranje granica najavljeno je od 1. juna. Bugarska neće zahtevati mere karantina i negativan test.

Mađarska

Mađarska je najpre predvidela ulazak u zemlju samo pojedincima koji putuju iz poslovnih razloga, prvenstveno sezonskim radnicima, ali od 25. maja je ulazak svim građanima dozvoljen. Ova država od juče ne zahteva karantin. Građani mogu da uđu u zemlju na svih devet graničnih prelaza.

Foto: Shutterstock

Austrija

Potreban negativan test ili 14 dana u samoizolaciji. Test je moguće obaviti na aerodromu u Beču za 190 evra, rezultati se dobijaju nakon tri sata.

Ulaz dozvoljen samo strancima s boravišnom vizom ili prebivalištem u Austriji, dok ulazak sa radnom vizom nije dozvoljen, iako postoji mogućnost da se naprave izuzeci za sezonske radnike.

Švajcarska

Ulazak isključivo za državljane Švajcarske i one sa stalnim prebivalištem.

Turska

Granice za strane turiste će se otvoriti 15. juna. Još uvek nije poznato da li će Turska zahtevati mere samoizolacije i/ili negativan test, kao ni da li će biti neophodne maske.

Nemačka

Došljaci iz neke zemlje EU ili Šengenskog prostora u Nemačkoj više ne moraju u samoizolaciju od 14 dana. Ali ako ste iz "treće zemlje", kao što je Srbija, na delu je konfuzija.

Nemačka vlada planira da 15. juna ukine upozorenje za putovanje u 31 evropsku zemlju, ukoliko situacija sa virusom korona nastavi da se poboljšava u Evropi.

Zatvoreno za komentare.