Spremate zimnicu? Evo kako da rešite problem sa kojim se sreće svaka domaćica

Spremate zimnicu? Evo kako da rešite problem sa kojim se sreće svaka domaćica

Sezona je pravljenja zimnice, a počasno mesto tu drži ajvar. A kakav je to ajvar ako nije makar malčice ljut? Super je kada ga poslužimo, ali oni koji ga spremaju znaju kakva je to muka ukloniti ljutinu sa ruku nakon pripreme. Ipak, i za to postoji trik.

Foto: Instagram/andrejchili

Kada ste već došli u situaciju da oljutite ruke, znajte da vam obično pranje sapunom uopšte neće pomoći. Pre nego što ih nasapunjate i stavite pod vodu, šake prvo namažite jestivim uljem ili puterom, pa onda svojski operite sapunom. A ako ste se pre toga zeznuli i tako ljutim rukama dirnuli oči, spas potražite u ledenim oblogama.

Sad kad znamo kako da uklonimo ljutinu s ruku, nije loše ni da se podsetimo kako možemo da uklonimo ljutinu i iz usta, ukoliko smo preterali sa ljutom paprikom. Mnogi automatski posegnu za vodom, a ona će zapravo samo pogoršati situaciju. Umesto vode, bolje sažvaćite komad hleba. A ovo su još neke namirnice koje pomažu.

Mlečni proizvodi

Foto: Shutterstock

Mleko, pavlaka, sir pomažu u neutralisanju kapsacina, materije koja je zaslužna za osećaj ljutine u paprikama.

Jestivo ulje

Foto: Shutterstock

Stavite kašiku ulja u usta, promućkajte i ispljunite. U slučaju da vam je ovo mučno probajte sa medom ili kikiriki puterom.

Kisela hrana

Foto: Shutterstock

Limun, paradajz, limeta takođe pomažu u neutralisanju kapsacina iz usta.

Skrobna hrana

Foto: Shutterstock

Pirinač, hleb, krompir ponašaju se poput sunđera i upijaju višak kapsacina. Ako se odlučite na ovaj izbor treba da znate da njime nećete neutralisati ljutinu nego sprečiti da stvar postane još gora.

Zatvoreno za komentare.