Po ovome je Srbija prva u Evropi!

Po ovome je Srbija prva u Evropi!

Prema izveštaju Saveta Evrope, Srbija je prva po broju zatvorenika u odnosu na broj stanovnika. Stopa zatvaranja u Srbiji je za deset godina porasla za 19,5 odsto.

 Foto: Shutterstock

„Zamislite stan od 100 kvadarata u kom živi pet ljudi. Ali ako u tom stanu niko ne koristi 40 kvadrata, već svi žive u ostalih šezdeset, onda je tesno."

Ovako bivši osuđenik Miloš Simić objašnjava problem prenatrpanosti srpskih zatvora. Simić, bivši visoki funkcioner u Vladi Srbije, osuđen je zbog zloupotrebe službenog položaja.

Prema izveštaju Saveta Evrope o stanju u evropskim zatvorima za 2017. godinu, Srbija se nalazi među osam zemalja koje se suočavaju sa problemom prenaseljenosti zatvora. Prema podacima istraživanja, Srbija ima 109,2 zatvorenika na sto raspoloživih mesta u zatvoru. Ipak, Simić ističe kako je u pitanju „relativno tačan podatak".

„Na taj broj dodajte barem još deset odsto preko, jer se neadekvatni prostori vode kao kapaciteti srpskih zatvora", kaže Simić za BBC na srpskom. „U njima nema nikoga, dok se osuđenici smeštaju u ostalim prostorijama." A tesno okruženje u zatvorima prouzrokuje brojne druge probleme.

Zatvoreno za komentare.