Prerađena hrana je toliko obogaćena šećerima i drugim supstancama koje izazivaju svojevrsnu zavisnost od nje, da osobe koje naglo prestanu da jedu grickalice, kao što su recimo čips ili industrijski keksovi, osećaju tegobe slične onima koje proživljavaju pušači u fazi odvikavanja od pušenja.
Foto: Pixabay
Istraživanje koje su uradili nutricionisti, a objavljeno je u magazinu Lajv Saens ("Live Sciense"), pokazalo je da ljudi posle naglog prestanka konzumiranja pomenutih visokoprerađenih proizvoda, znaju da osete vrtoglavicu, anksioznost, nesanicu, glavobolju. A o žudnji da i ne govorimo. Ona je stalna i izvesna, baš kao kod bivših pušača.
Foto: Shutterstock
Studija je obuhvatila 200 ispitanika, koji su proteklih godinu dana bili na posebnom režimu ishrane, odnosno dijeti, koja je isključivala ovu vrstu proizvoda. Skoro svi oni, rekli su da su se tokom odvikavanja, suočili sa psihičkim i fizičkim tegobama zbog odricanja od nezdrave hrane.
Foto: Pixabay
Psiholog Erika Šult, koja je vodila istraživački tim, rekla je da je ovo prvo istraživanje na temu simptoma izazvanih dijetom bez prerađene hrane i da je prekomerna količina šećera koja se nalazi u ovoj hrani zapravo krivac za izazivanje zavisnosti od nje. Istraživači nisu detaljnije ulazili u to koliko su tegobe bile jake, ali samo njihovo postojanje je svakako simptomatično i veruje se da će se u nekom sledećem sličnom istraživanju, saznati još više o zavisnosti koju izaziva visokoprerađena industrijska hrana.