Šta da jedemo tokom najtoplijih dana i zašto ne sladoled?

Šta da jedemo tokom najtoplijih dana i zašto ne sladoled?

Ukoliko ste i vi ovih dana izgubili apetit i loše spavate, to je normalna pojava tokom veoma toplih letnjih dana. Uz uobičajene mere zaštite od visokih temperatura, potrebno je preduzeti još neke mere, odnosno prilagoditi ishranu vremenskim uslovima, a najvarljiviju ulogu ima verovali ili ne - sladoled.

Foto:Shutterstock

Nutricionistkinja Keri Torens dala je za „BBC Good Food“ nekoliko važnih saveta.

Voda je alfa i omega

Tokom tipičnog dana znojenjem, disanjem, mokrenjem i vršenjem velike nužde gubimo između dva i dva i po litra tečnosti.

To znači da tokom dana treba piti od šest do osam čaša vode ili druge tečnosti (mleka, pića bez šećera, čaja i kafe), uključujući voćne sokove i smutije, ali bi njihov unos trebalo ograničiti na 150 ml dnevno zbog prirodnog šećera koje sadrže.

Naše specifične potrebe razlikuju se u zavisnosti od doba, težine, pola i količine telesne aktivnosti, kao i faktorima poput temperature i vlažnosti vazduha, ističe Torens.

Kada je vruće, više se znojimo, a to znači da moramo češće nadoknađivati tečnost.

Foto:Shutterstock

Šta bi trebalo jesti

Hrana čini od 20 do 30 posto našeg unosa tečnosti, a postoje neke namirnice koje sadrže više vode od drugih, ističe Keri.

Ako želimo da povećamo unos vode, možemo razmisliti o jagodama, krastavcima, celeru, salati, lubenici i tikvicama.

U hidrataciji organizma pomaže i unos supa i variva.

Koje namirnice ne bi trebalo jesti

Smatra se da tokom vrućina ne treba jesti hranu koja se teže vari, poput one bogate proteinima, šećerom i vlaknima. Ne preporučuje se ni začinjena hrana.

Foto:Shutterstock

Može li nas hrana rashladiti

Sladoled se možda čini logičnim izborom kad se želite rashladiti, ali zapravo može doneti više štete nego koristi.

Hladna hrana i piće će vas rashladiti, ali kratkoročno. Konzumiranje hrane povećava temperaturu jer proces probave stvara toplotu.

Brzo hlađenje podstaknuti hladnom hranom i pićima znači da vaše telo preterano kompenzuje povećanjem osnovne temperature.

Drugim rečima, na kraju će vam možda biti više vruće nego pre nego što ste pojeli sladoled, pojasnila je nutricionistkinja.

Topli napici možda vam ne zvuče privlačno, ali oni zapravo mogu pomoći u regulaciji telesne temperature.

Foto:Shutterstock

 

Zatvoreno za komentare.