Salame su stvar koju ćete naći u gotovo svakom frižideru na svetu iako važe za jednu od najnezdravijih namirnica koju možete da stavite u usta. A u poslednje vreme, na većini njih počele su da niču oznake koje zbunjuju kupce. Evo šta one znače.
Photo: Pixabay
Kako je počelo opšte ludilo za zdravom hranom, tako očigledno i proizvođači salama pokušavaju da uhvate taj voz, pa ćete na nekom od ovih proizvoda sigurno videti neku od sledećih etiketa i zapitati se: "A šta to znači?". Evo i odgovora.
"Prirodno"
Termin koji može da znači sve i svašta, i baš zato ga proizvođači tako neštedimice lepe taj opis na svoje proizvode. "Prirodno" zapravo ne znači ništa pa ne dajte da vas to navede da se odlučite za proizvod.
"Organsko"
U suštini, ovo vam je najsigurnija opcija jer bi to moralo da znači da je salama proizvedena od mesa bez hormona, antibiotika ili aditiva. Kod ovakvih proizvoda lista sastojaka morala bi da bude minimalna - recimo, samo ćuretina i so.
Natrijum fosfat
Natrijum fosfat se koristi kao stabilizator i zgušnjivač, ali se smatra i nezdravim sastojkom jer može da dovede do povišenog krvnog pritiska i nadimanja. Pored toga, povezuje se i sa oštećenjima bubrega.
"Bez nitrata"
Kada postoji ovakva nalepnica, obično znači da je umesto nitrata korišćeno nešto poput praha celera, koji prirodno sadrži nitrate.
Natrijum nitrat je posebno opasan nitrat koji se povezuje sa kancerom kod dece i trudnica. Naravno, opasan je i za sve ostale, a povezuje se i sa dijabetesom i bolestima srca.
Dekstroza
Ovo je vid šećera koji obično potiče iz kukuruza. Ako pazite na kilažu, izbegavajte meso sa dekstrozom.
Kukuruzni sirup ili fruktoza
Kao i dekstroza, i ovi sastojci doprinose višku kilograma, pa ih izbegavajte.
Pored toga, redovni problematični sastojak suhomesnatih proizvoda je so. Većina njih ima ogromne količine soli pa to može da vam se negativno odrazi na pritisak, srce i mnoge druge organe.