Šta strance najviše zanima o Beogradu

Šta strance najviše zanima o Beogradu

"Da li je Beograd bezbedan i da li je u Evropskoj uniji?", najčešće su pretrage na Guglu vezane za naš grad i zemlju. Sudeći po predloženim pretragama, mnogi čak ne znaju ni u kojoj se zemlji nalazi naša prestonica, kao ni zbog čega su 1999. na nju padale bombe!

Photo: Pixabay

Kada u polju za pretragu na sajtu Google otkucate "Is Belgrade", u prevodu "da li je Beograd..." mašina za pretraživanje odmah će vam predložiti popularne pretrage koje se odnose upravo na bezbednost, ali i turizam.

Photo: Google/Printscreen

Ponuđene su opcije i "Da li je Beograd opasan", "Da li je Beograd bezbedan noću", ali i "Da li je Beograd u EU" kao i da li je to dobro ili skupo mesto za posetu.

Photo: Google/Printscreen

Kada na engleskom pretragu počnete sa "Why" (zašto) shvatićete da se veliki broj stranaca pita zašto se naš grad zove baš "Beli grad". Tu su i pitanja zbog čega je Beograd bombardovan i zašto bi ga trebalo posetiti.

Photo: Google/Printscreen

Pitanja bezbednosti pojavlju se i kada otkucate "How" (koliko) - "Koliko je Beograd bezbedan", ali i "Koliko je star".

Photo: Google/Printscreen

Na pretragu sa "What" ("Šta") dobićete ponuđena mahom turistička pitanja: "Šta videti", "Šta raditi", "Šta jesti", a često je čak i pitanje "U kojoj je Beograd državi".

Photo: Google/Printscreen

Na pitanje "Where" (Gde) najviše se pojavljuju pretrage o tome gde se Beograd nalazi, ali se među "top 10" nalazi i pitanje gde je Beograd u Montani.

Šta pretražuju ljudi na "našem" jeziku

"Da li Beograd pripada Šumadiji" i "Da li Beograd ima metro" glavne su predložene pretrage kada u polje ukucate "Da li + Beograd". Dakle, reč je o srpskom ili njemu sličnim jezicima. Ima i onih koji se pitaju da li je naš glavni grad veći od Zagreba, da li je metropola i da li se nalazi u Vojvodini. Tu su i pravopisne nedoumice: "Da li se Beograđanin piše velikim slovom" ili "Da li se beogradski piše malim slovom". Jedno od predloženih pitanja ponovo je - bezbednost.

Photo: Google/Printscreen

Kada otkucate "Kako + Beograd" glavni predlog je "Kako Beograđani vide ostatak Srbije" i "Kako je dobio ime". Tu su i pitanja kako se nekada zvao, kako do njega doći, ali i ona vezana za projekat "Beograd na vodi": "Kako izgleda Beograd na vodi" ili "Kako napreduje Beograd na vodi".

Photo: Google/Printscreen

Na pitanje "Koliko" pojavljuju se predlozi "Koliko Beograd ima stanovnika", "Koliko Beograđanka ima spratova", potom koliko u našem gradu ima opština, mostova, brda, gimnazija ili koliko arena prima ljudi.

Photo: Google/Printscreen