Šta sve treba da znate pre nego što usvojite psa ili mačku

Šta sve treba da znate pre nego što usvojite psa ili mačku

Dobro razmislite da li želite da kupite ili usvojite psa ili macu. Dogovorite se sa ukućanima ko će biti gazda.

Foto: Shutterstock

Dolazak novog ljubimca je veoma važan trenutak u vašem, ili generalno porodičnom životu. Kako najbolje pripremiti ukućane, sebe, ali i samu životinju na promenu? Hajde da vidimo šta sve treba da znate kada uzimate novog ljubimca.

Prva i najvažnija odluka koju treba da donesete je: Da li kupiti ili usvojiti ljubimca? Brojne su prednostiza obe strane. Moralno gledano,  najčovečnije bi bilo usvojiti.

Međutim, ukoliko želite psa da ga vodite na izložbe i slično, sigurno ćete želeti kontrolisano poreklo vašeg ljubimca. Slična je situacija i ako želite psa za rad ili lov. Na kraju krajeva, vi morate odlučiti šta je za as prihvatljivije, piše Apetit.rs.

Foto: Shutterstock

Šta uraditi pre nego što ljubimac dođe u dom

Prvo i najvažnije je: obavestite ukućane. Ukoliko ne živite sami, obavezno je da se sa ostalima složite da li je u redu dovesti životinju, bez obzira na to da li živite u svom ili iznajmljenom stanu. Kada ste sigurni da je i drugima u redu što će im se pridružiti još jedan član, životinja je spremna za selidbu.

Sledeće što treba jeste da utvrdite koja je to primarna osoba zadužena za ljubimca, kao i gde će on boraviti. Kada je reč o primarnom vlasnku ljubimca, on će biti taj koji će brinuti o hrani, veterinaru, dresuri i šetnjama. Ukoliko govorimo o mestu za ljubimca, odredite da li će on biti u stanu ili dvorištu, kao i da li će imati svoj krevet.

Foto: Shutterstock

Šta uraditi nakon što prvi ljubimac dođe u dom

Konačno je došao i taj dan. Nakon što je ljubimac stigao u vaš dom, u zavisnosti od toga koja životinja je u pitanju i kog je uzrasta, od toga će zavisiti i vaši dalji koraci. Recimo, ukoliko dovede stariju mačku, ona će se teže prilagoditi novim uslovima nego na primer štene.

Najvažnija stvar koju treba da imate na umu je  da sve treba da ide postepeno i sa mnogo poverenja. Samo tako će se vaš novi ljubimac navići na vas i nove uslove života.