Svi smo barem jednom prošli kroz period kada smo neprestano osećali potrebu da nešto jedemo.
Foto: Shutterstock
Uzrok stalne gladi često može da bude psihičke prirode zato se prvo zapitajte šta je to što vas čini nezadovoljnim.
Koliko puta vam se dogodilo da držite dijete, skinete 2,3 kilograma, a onda vratite 5. Dijete u velikom broju slučajeva ne funkcionišu. Ukoliko želite da se rešite opterećujećeg osećaja stalne gladi pokušajte sa ovih nekoliko saveta.
Riba sadrži mnogo visokokvalitetnih belančevina i omega-3 masnih kiselina, a one povećavaju osećaj sitosti.
Dodavanjem visokokvalitetnih proteina vašem obroku poboljšavate sitost. Uz ribu, jedite meso i jaja. Ovo je posebno važno za vaš prvi obrok u danu. Konzumiranje jaja i masnih proteina za doručak učiniće da se osećate sitima celog dana.
Hrana koja sadrži mnogo vlakana čini nas sitima i time smanjuje glad. Kinoa je izvrstan izvor proteina i bogata je vlaknima. Zob i heljda, za koje se takođe pokazalo da poboljšavaju sitost takođe su sjajne opcije, piše 24sata.hr.
Velike količine povrća (poput salate) pre obroka mogu povećati sitost i dovesti do smanjenog unosa hrane. Zelene biljke poput spanaća bogate su tilakoidima koji smanjuju glad, povećavaju sitost i smanjuju žudnju.
Foto: Shutterstock
Mahunarke, koje uključuju pasulj, grašak, boraniju i slično, odličan su izvor proteina i pune su vlakana. Hrana poput ove doprinosi sitosti.
Orašasti plodovi poput oraha i badema takođe stvaju osećaj sitosti, verovatno zbog visokog sadržaja proteina i zdravih masti. Bademi poboljšavaju sitost, a pinjoli deluju kao sredstvo za suzbijanje apetita.
Dodavanjem zdrave masti poput avokada, kokosovih proizvoda, suncokretovog ulja, palminih semenki, ekstra devičanskog maslinovog ulja, susamovog ulja i omega-3 ulja pomoći će vam da se osećate sitije i zadovoljnije, a takođe će povećati vaš metabolizam i energiju. Na primer, dodavanje avokada u obrok, značajno poboljšava sitost u periodu od tri do pet sati. Ne štedite na mastima, samo se pobrinite da jedete one najzdravije.
Voće poput lubenice, narandže, borovnica i jabuka bogato je vlaknima i puno je vitamina, minerala, antioksidanata, a često i vode, što ih čini dobrim izborom kada želite da poboljšate sitost.
Foto: Shutterstock
Ovo vam se možda čini kao pomalo staromodna metoda, ali ako se borite sa neprestanom gladi, pokušajte da koristite manji tanjir i napuniti ga do maksimuma. Kad to učinite, vaš mozak dobija signal da ima dovoljno hrane.
Odvojite vreme za obrok, nemojte da jedete ispred televizora jer će to dovesti do nepotrebnog prejedanja. Uživajte u aromama, bojama na tanjiru, ukusima u ustima i teksturi dok žvačete. Žvačite polako i mnogo puta. Uživajte u iskustvu.