Naučnici izračunali da li su pametnija mlađa ili starija deca

Naučnici izračunali da li su pametnija mlađa ili starija deca

Ako ste se ikada prepucavali sa mlađom sestrom/bratom ko je pametniji – sada ih imate u šaci!  Naime, istraživanje Univerziteta Edinburg pokazalo je da su starija braća i sestre pametniji od mlađih.

Foto: Shutterstock

Prvorođeni su već u prvoj godini života pokazivali veći kvocijent inteligencije. Prema istraživanju Univerziteta Edinburg starija braća i sestre imaju veći kvocijent inteligencije. Naime, već u prvim godinama života starija djeca postižu na testovima inteligencije bolje rezultate od mlađih braće i sestara.

Naučnici smatraju kako je uzrok tome činjenica da prvorođeni imaju više potpore roditelja kod zadataka koje podstiču njihove kognitivne sposobnosti. 

Roditelji starijoj deci posvećuju više pažnje

Osim toga, naučnici su otkrili da roditelji menjaju svoje ponašanje nakon rođenja prvog deteta. To je rezultat istraživanja parova - koji svojoj mlađoj deci nisu pridavali toliko mentalne pažnje.

Foto: Shutterstock

Dakle, roditelji uzimaju manje vremena za mlađe potomke – kako bi s njima provodili vreme u aktivnostima kao što je čitanje, izrađivanje stvari rukama ili sviranje nekog muzičkog instrumenta. 

Istraživanja su takođe pokazala da se mlađa deca moraju orijentisati na ne još potpuno razvijen govor starije braće i sestara. Preuzimanje nezrelih jezičnih konstrukcija može takođe delovati na slabije verbalne rezultate kod testova, tvrde naučnici.

Ostavi komentar