Stiže nam muška kontraceptivna pilula: Da li ćete je koristiti?

Stiže nam muška kontraceptivna pilula: Da li ćete je koristiti?

Kondomi su trenutno jedino kontraceptivno sredstvo koje mogu da koriste muškarci. U sprečavanju neželjene trudnoće, oni mogu da doprinesu i prekidom seksualnog odnosa na vreme kao i hirurškom vazektomijom ali budući da je ona zaista veoma, veoma retka, uloga muškaraca u kontroli rađanja je mnogo manja nego što je ona koju imaju žene.

Foto: Shutterstock

Spektar sredstava koje u cilju sprečavanja začeća mogu da koriste žene zaista je veliki, počev od kontraceptivnih pilula, preko spirale, spermicida, dijafragme. Ovako velika neravnoteža između žena i muškaraca u ovom sektoru, mogla bi biti smanjena. Naučnici rade na tome, a i žene bi se sigurno radovale da se malo rasterete i više uključe svoje partnere u ovaj važan segment života i planiranja porodice.

Kako piše "Sajens dejli" ( "Science Daily") hemijsko jedinjenje kome su naučnici dali ime EP055, moglo bi da pomogne reverzibilnom smanjenju pokretljivosti spermatozoida.

Ta njegova moguća funkcija pokrenula je više istraživanja koja ispituju kako bi se ono eventualno moglo iskoristiti u proizvodnji muškog kontraceptivnog sredstva, koje bi bilo svojevrsni pandan ženskoj kontraceptivnoj piluli.

Foto: Shutterstock

Ovo jedinjenje, pokazalo je najnovije istraživanje, se veže za proteine spermatozoida koji znatno usporavaju ukupnu pokretljivost sperme, bez uticaja na hormone. Upravo ta osobina čini ga mogućim muškim kontraceptivom.

"Pojednostavljeno rečeno, ovo jedinjenje ne da spermi da pliva i na taj način bitno smanjuje mogućnosti da dođe do oplodnje", objasnio je njegov način delovanja Majkl O'Rand, vođa istraživanja.

Istraživanje je rađeno na majmunima i uočeno je da su kod njih 30 sati nakon što im je intavenski ubrizgan EP055, spermatoziodi postali potpuno nepokretni. Pritom, ističu istraživači, kod majmuna nisu uočene nikakve fizičke promene na telu.

Foto: Shutterstock

Oni takođe, kao veoma važnu, navode činjenicu, da su se svi majmuni, 18 dana posle ubrizgavanja jedinjenja, počeli oporavljati što ide u prilog tome da su njegovi efekti stvarno reverzibilni.

Sve ovo međutim ne znači da će odmah krenuti proizvodnja muške kontraceptivne pilule. Pre toga moraće da se sprovedu još neka istraživanja, ali je svakako verovatnoća pojave novog kontraceptiva svakako veća.   

Zatvoreno za komentare.