Stručnjaci otkrivaju - da li je dobro nositi masku dok vozimo

Stručnjaci otkrivaju – da li je dobro nositi masku dok vozimo

Sigurno srećete ljude koji nose maske na licima dok se voze automobilom. Možda ste baš vi jedni od tih, a evo šta stručnjaci kažu – da li je dobro nošenje maske dok vozimo?

Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da ako ste sami u automobilu, ne treba da nosite masku. Situacije koje tokom vožnje zahtevaju primenu ove mere zaštite su sledeće:

- ako ste bolesni i niste sami u automobilu;

- ako se vozite da ljudima koji nisu iz vaše najuže porodice, odnosno sa kojima ne živite pa ni ne znate u kakvom zdravstvenom stanju mogu da budu, piše zena.blic.rs.

- ako prelazite kraći put pa ne želite da skinite masku da biste je ubrzo ponovo stavili. Time sprečavate mogućnost i da je kontaminirate prljavim rukama. Stručnjaci nikako ne savetuju stalno skidanje i stavljanje maske;

- ako se osećate sigurnije sa maskom, piše "WebMD".

Foto: Shutterstock

Naravno, masku u kolima treba nositi i ako se na mestu suvozača nalazi osoba u rizičnoj grupi od korona virusa kako biste je time zaštitli.

Maske, međutim, mogu da smanje vaše vidno polje pa bi uvek trebalo uzeti u obzir potencijalne rizike i koristi od upotrebe maski i uporediti ih.

Stručnjaci predlažu i da na automobil gledate kao na produžetak svog doma, odnosno da se pitate da li u kući nosite masku? Verovatno ne, osim ako vam, na primer, ne dođe majstor za električne instalacije pa činite to iz predostrožnosti.