Stručnjak predviđa kako će izgledati putovanja 2070. godine - evo kakve su prognoze

Stručnjak predviđa kako će izgledati putovanja 2070. godine – evo kakve su prognoze

Jedan stručnjak je predvideo kako bi putovanja 2070. godine mogla da izgledaju, za čak pola veka. 

Foto: Shutterstock

Tom Čizrajt sebe predstavlja kao futuristu, te je rešio da ispituje aktuelne trendove u turizmu i pokuša da predvidi sled događaja u svetu putovanja sve do 2070. godine.

On je napomenuo da ćemo se u bliskoj budućnosti suočiti sa klimatskim promenama, koje bi značajno mogle da promene izbor destinacija za letovanja.

U nastavku vam otkrivamo kako izgleda ovaj neobičan izveštaj....

Zaboravite na dvonedeljni odmor na plaži

Nekoliko nedelja boravka u odmaralištu koje se nalazi na plaži je veoma popularno danas, ali izveštaj Toma Čizrajta kaže da će rastući troškovi zbog klimatskih promena  doneti promene u ovom vidu letovanja.

- Manje ćemo biti vezani za svoje domove, a sa fleksibilnijim radom i naša definicija odmora,  sa fiksnim početkom i krajem, će se promeniti. Rezultat ovoga biće smrt godišnjeg dvonedeljnog odmora na plaži. Većina nas će ići u inostranstvo na svakih četiri do pet godina. Ljudi će putovati i zadržavati se mnogo duže na određenim destinacijama - od dva do tri meseca. Zato očekujte da će avanture po Južnoj Americi ili Kanadi biti sve popularnije - objašnjava.

Foto: Shutterstock

Oživljavanje primorskih gradova

Klimatske promene će dovesti do rasta nivoa mora što znači da nažalost neke destinacije više neće biti dostupne.

- Videćemo kako oživljavaju određeni primorski gradovi i kako počinju ulaganja u nove atrakcije. Sada mesta koja nisu baš popularna u budućnosti će zadovoljiti našu ideju o odmoru. Međutim, hit destinacije poput Španije, Italije i Grčke tokom leta će jednostavno biti prevruće - ističe.

Veće cene

Sa klimatskim promenama, odlazak u inostranstvo će takođe postati mnogo skuplji, navodi se u izveštaju.

- S obzirom da se broj destinacija smanjuje zbog klimatskih promena, oni koji se odluče da odu u inostranstvo mogu očekivati da će ih očekivati najmanje četiri puta veće cene. Avio-kompanije bi do 2070. mogli da se suoče sa brojnim izdacima - porezi za borbu protiv štetnog uticaja na životnu sredinu će se dodatno povećati, a to je još jedan razlog zbog kojeg nećemo putovati tako često - kaže Tom.

Foto: Shutterstock

Turisti će tražiti avanture koje će im pružiti dozu adrenalina

Pošto će život biti manje rizičan, Tom misli da ćemo na našim putovanjima tražiti malo više adrenalina.

- Putovanja će biti prilika da ubrzamo svoj puls i radimo stvari koje su zaista opasne. Zamenićemo časove joge planinskim biciklizmom, penjanjem na stene, raftingom... Očekujte velika ulaganja u atrakcije zbog kojih se osećamo živima - napomenuo je ovaj futurista.

Trajni efekat kovida

Čak i 50 godina od kako je nastupila pandemija korona virusa, ona još uvek može imati uticaja na putovanja.

- Nažalost, trenutna globalna pandemija neće biti poslednje što ćemo doživeti u narednih 50 godina, tako da će uticaj na ponašanje biti trajan - ističe.

- Velika prednost su poslodavci koji prepoznaju da je moguće raditi sa bilo kojeg mesta na svetu, tako da ćemo imati mnogo veće šanse za uspeh kada budemo u svoj zahtev za posao navesti da želimo da radimo u zabačenoj vikendici u Škotskoj - zaključuje.

Šta vi kažete? Da li zaista ovoliko svet putovanja može da se promeni?

Zatvoreno za komentare.