Stvari koje nikako ne smete prati u veš mašini

Stvari koje nikako ne smete prati u veš mašini

Da možemo, najrađe bi sve prali u veš mašini, od veša do patika! Ali ima stvari koje ćete mašinskim pranjem uništiti, a neke od stvari mogu da oštete i samu mašinu.

 

Brushalteri i veš od sintetike

Ako perete brushalter bez zaštitne vrećice, rizikujete da se dogode dve stvari. Prvo, žica iz brushaltera može da upadne u bubanj mašine ili ako se to ne dogodi, da ispara neki predmet koji se pere zajedno sa brushalterom. Drugo, brushalter gubi oblik i može da se pocepa. To vam nikako ne treba! U mašini ne bi trebalo da perete ni veš koji nije pamučni. Ako to već činite, perite ga na nižoj temperaturi i u zaštitnoj vrećici.

Odeća od finih prirodnih materijala

Odeća od svile ili vune i kašmira mora da se pere na ruke. Ova odeća posle pranja u mašini zauvek gubi pravilan oblik i kvalitet.

Prevelika ćebad

Ukoliko u bubanj ubacite ćebe koje jedva staje u njega, uz dodatak vode, postaje preveliki teret za mašinu koja u ovom slučaju može samo da stane, i najverovatnije se pokvari. 

Odeća za vežbanje

Odeća za vežbanje izrađena je uglavnom od sintetičkih materijala i mora da se pere na niskim temperaturama. Neprijatnog je mirisa i trebalo bi da je perete odvojeno, a da sitnije delove (znojnice, zaštitne rukavice, trake) perete u zaštitnoj vrećici.  

Patike i papuče

Patike ne bi trebalo da perete u mašini. Ako vas već mrzi da ih perete ručno, pre ubacivanja u mašinu potopite ih u vodi i detaljno uklonite ostatke od zemlje i prljavštine. Na patike stavite i sredstvo za uklanjanje fleka, ako za tim ima potrebe. Potom ih ubacite u zaštitnu vrećicu i perite na nižim temperaturama.

Papuče, posebno one mekane mogu se raspasti u mašini, a delovi punjenja mogu da završe u bubnju i pokvare mašinu. I za patike i za papuče stavite centrifugu na najslabije. Za mašine koje nemaju ovu opciju, obuću treba izvaditi pre centrifuge i ostaviti je da se cedi i suši na vazduhu.

Majice sa aplikacijama

Majice sa raznim ukrasima i aplikacijama izvrnite i stavite u zaštitnu vrećicu pre stavljanja u mašinu i perite na nižim temperaturama.

Jastuci od perja ili memorijske pene

Perjani jastuci ne mogu da se peru u mašini. Ako se pocepa jastučnica, perje će zapušiti i pokvariti veš mašinu. Sličan problem mogu da izazovu i jastuci od memorijske pene i još će da izgube oblik.

 

 

Plišane igračke 

Kada perete plišane igračke u mašini, probajte da ih sortirate po sličnim bojama i preporukama za pranje koje se nalaze na njima. Preporuka je da ih perete na nižim temeperaturama i uz slabiju centrifugu.

Zatvoreno za komentare.