Stvari u domu koje uvek zaboravimo da očistimo

Stvari u domu koje uvek zaboravimo da očistimo

Kad počnemo da sređujemo stan, najčešće pažnju usmerimo na pod, prozore, kuhinjske površine, kupatilo... Ovo su stvari u domu koje zaboravljamo da očistimo iako ih svakodnevno koristimo...

 Foto: Shutterstock

Daljinski upravljači

Jedna od stvari koju definitivno najčešće koristimo kod kuće. Mnogi uređaji danas imaju daljinske upravljače - klima uređaji, televizori, mini linije... Koristimo ih svakodnevno, ali ih vrlo retko čistimo. Na taj način prenosimo mikroorganizme s tih površina na druge i mogu lako biti uzrok infekcija.

Mobilni telefoni

Nekoliko istraživanja pokazalo je da su pametni telefoni jedna od najprljavijih površina koje koristimo. Čak i ako redovno peremo ruke, sam uređaj retko kada zaista očistimo kako treba i ponovo prenosimo prljavštinu s telefona na ruke, na lice i slično. Da li vam je palo na pamet da operete ruke nakon svakog korišćenja telefona? Zašto nije?

Sudopera 

Ostaci hrane često ostanu u otvoru sudopere i prava su podloga za razvoj bakterija. S vremena na vreme, setite se da očistite i odvod sudopere, kako biste sprečili neželjene mirise i eventualne zdravstvene probleme.

Četkice za šminku

Četke za nanošenje šminke pravi su raj za bakterije koje lako mogu da prouzrokuju neke upale na koži.

Kvake 

S čistim ili prljavim rukama, kvake dodirujemo svakodnevno, više puta. Ipak, retko kada posvetimo dovoljno vremena za čišćenje tih površina. Ili nam uopšte ne padnu na pamet za čišćenje. Prljavština na podu ili prašina na nameštaju je nešto što se vidi, pa se zbog toga i češće čisti, ali to ne znači da, oku nevidljive prljavštine, nisu bezopasne.

Sunđeri

Koristimo ih kako bismo očistili druge površine, ali često upravo njih ne čistimo. Znajte da pritom prenosite prljavštinu sa sunđera i na druge površine. Perite sunđer jednom nedeljno u mašini za veš i redovno ih menjajte novim.

Zatvoreno za komentare.