Sutra je Vidovdan - devojke večeras obavezno pod jastuk moraju staviti ove stvari

Sutra je Vidovdan – devojke večeras obavezno pod jastuk moraju staviti ove stvari

Sutra se proslavlja Vidovdan, veliki praznik SPC i značajan datum u srpskoj istoriji, koji se praznuje radno. Evo i koji običaji se vezuju za ovaj praznik.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Emi Emili-Artist (@emili_artist)

Vidovdan se tek od kraja 19. veka obeležava u znak sećanja na Kneza Lazara i junake koji su poginuli u Kosovskom boju na Vidovdan 1389. godine. Spomenik na Gazimestanu podignut je 1953. godine.

Naziv je, prema jednoj verziji, potekao od Svetog Vida, mučenika sa Sicilije koji je još kao dečak stekao isceliteljsku moć, a po drugoj i verovatnijoj od boga Svetovida koji se smatra i vrhovnim božanstvom stare srpske vere.

U nekim krajevima Srbije i danas postoje verovanja i običaji koji se vezuju za Svetog Vida, ali je ipak u kolektivnoj svesti ovaj datum urezan kao sećanje na Kosovski boj.

Vidovdan se u obeležava kao tužan praznik, a u crkvama se obavlja pomen za sve postradale u svim ratovima.

Međutim, pored bitke na Gazimestanu, na ovaj datum odigrao se niz značajnih događaja u srpskoj istoriji:

- Kneževina Srbija i Kneževina Crna Gora su na Vidovdan, 1876. godine, proglasile rat Turskoj, a centralne bitke vođene su na prostoru današnje opštine Aleksinac.

- Na ovaj dan 1921. godine donet je Ustav koji je po prazniku nazvan Vidovdanski, a Srbija je proglašena ustavnom, parlamentarnom monarhijom na čelu sa Karađorđevićima.

- Na Vidovdan 1914. Gavrilo Princip ubio je austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda što je, u zvaničnoj istoriji, zabeleženo kao povod za Prvi svetski rat. Na isti dan, 1919, rat je okončan sklapanjem primirja sa poraženom Nemačkom na Mirovnoj konferenciji u Versaju.

- U novijoj srpskoj istoriji Vidovdan se pamti i po čuvenom govoru Slobodana Miloševića na Gazimestanu 1989. godine i izručenju nekadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Haškom tribunalu 2001. godine.

Postoje i različiti narodni običaji koji se vezuju za ovaj datum. Jedan od njih je da devojke uoči Vidovdana pod jastuk stave vidovu travu, parče hleba i malo soli, kako bi ubrzo otkrile budućeg mladoženju.

Zatvoreno za komentare.