Sutra slavimo letnji Aranđelovdan - ispunite dan dobrim delima

Sutra slavimo letnji Aranđelovdan – ispunite dan dobrim delima

Letnji Aranđelovdan slavi se se 26. jula, a praznik je posvećen Svetom arhangelu Gavrilu, Blagovesniku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ⚜️ IKONOGRAFSKI ATELJE MINIĊ ⚜️ (@ikone.minic)

Arhangel Gavrlilo je u Svetom pismu vesnik dobrih vesti. Kako je zapisano, on je obavestio Bogorodicu da će roditi Isusa Hrista, javio se Joakimu i Ani i rekao da će roditi Bogorodicu, pojavio se pred mironosnicama na grobu i saopštio je da je Isus Hrist vaskrsao.

Sveti arhangel Gavrilo je simbol mira, ljubavi i radosti u čitavom čovečanstvu, pa je UNICEF fresku Beli anđeo iz manastira Mileševa izabrao za simbol Evrope.

Uz Arhangela Mihajla, Gavrilo je prvi u vojsci anđela, a za njima slede avni po časti Rafail, Uril, Selatil, Jegudil, Varahil i Jeremil. Pošto je ovo srećan i dobar dan, praznik lepih vesti, za njega se vezuju razni običaji, od kojih je jedan od vodećih da danas nešto novo treba započeti.

Običaji i verovanja za letnji Aranđelovdan

Bez obzira da li je reč o odnosu, emotivnim stvarima, poslu, ovo je povoljan dan za početak nečeg dobrog i lepog. Od starih običaja jeste da se na ovaj praznik mole žene koje žele da se ostvare u ulozi majke.

Takođe, veruje se da je arhangel Gavrilo zaštitnik ljudi i štiti nas od vremenskih nepogoda. Dan treba da vam bude ispunjen dobrotom i davanju drugima, posebno treba da se setimo naših bližnjih, ali i siromašnih.

Izvor: Novosti Magazin

Zatvoreno za komentare.