Suve smokve odličan su izbor u vreme posta i u vreme hladnoća jer organizmu brzo mogu da obezbede neophodnu energiju. Jedina mana im je što su dosta kalorične pa treba biti umeren u količinama.
Foto: Shutterstock
Konzumiranje suvih smokava dobro je i za zdravlje kostiju, pošto su one odličan saveznik u održavanju normalne gustine kostiju i sprečavanju nastanak osteoporoze.
Bogate su brojnim vitaminima, među njima i vitaminima iz B grupe koji pomažu u situacijama pojačane nervoze i nesanice a takođe doprinose boljoj koncentraciji i podstiču pamćenje.
Zato je dobro da ih uzimaju učenici i studenti dok uče a takođe i svi oni čiji poslovi podrazumevaju velike mentalne napore.
Foto: Shutterstock
Visok sadržaj bakra u sastavu suvih smokava, preporučuje ih osobama koje pate od malokrvnosti. Ovo zato što bakar stimuliše veću proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, eritrocita.
Suve smokve su poznate i kao dobri borci protiv slobodnih radikala. Budući da obiluju vlaknima, pomažu u poboljšanju probave i odličan su izbor za osobe sklone zatvorima i nastanku hemoroida.
Zbog visokog sadržaja kalcijuma mogu čak i da budu sasvim dobra zamena za mleko i mlečne proizvode, kada oni ne smeju da se konzumiraju iz bilo kojih razloga.
Foto: Shutterstock
Oprez u konzumiranju suvih smokava se savetuje osobama sa dijabetesom jer smokve sadrže dosta šećera. Iz istog razloga s njima ne bi trebalo da preteruju ni osobe koje su na dijeti i žele da smršaju.
Kako bi duže trajale, pri industrijskom sušenju smokava se koriste sumpor dioksid i sulfiti. Međutim, problem je što ove materije mogu da izazovu alegijske reakcije kod nekih ljudi, pre svega kod astmatičara, pa bi za njih bilo poželjno da ovako sušene smokve ipak izbegavaju.