Suve smokve su odlične, ali ne sme da ih jede svako

Suve smokve su odlične, ali ne sme da ih jede svako

Suve smokve odličan su izbor u vreme posta i u vreme hladnoća jer organizmu brzo mogu da obezbede neophodnu energiju. Jedina mana im je što su dosta kalorične pa treba biti umeren u količinama.

Foto: Shutterstock

Konzumiranje suvih smokava dobro je i za zdravlje kostiju, pošto su one odličan saveznik u održavanju normalne gustine kostiju i sprečavanju nastanak osteoporoze.

Bogate su brojnim vitaminima, među njima i vitaminima iz B grupe koji pomažu u situacijama pojačane nervoze i nesanice a takođe doprinose boljoj koncentraciji i podstiču pamćenje.

Zato je dobro da ih uzimaju učenici i studenti dok uče a takođe i svi oni čiji poslovi podrazumevaju velike mentalne napore.

Foto: Shutterstock

Visok sadržaj bakra u sastavu suvih smokava, preporučuje ih osobama koje pate od malokrvnosti. Ovo zato što bakar stimuliše veću proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, eritrocita.

Suve smokve su poznate i kao dobri borci protiv slobodnih radikala. Budući da obiluju vlaknima, pomažu u poboljšanju probave i odličan su izbor za osobe sklone zatvorima i nastanku hemoroida.

Zbog visokog sadržaja kalcijuma mogu čak i da budu sasvim dobra zamena za mleko i mlečne proizvode, kada oni ne smeju da se konzumiraju iz bilo kojih razloga. 

Foto: Shutterstock

Oprez u konzumiranju suvih smokava se savetuje osobama sa dijabetesom jer smokve sadrže dosta šećera. Iz istog razloga s njima ne bi trebalo da preteruju ni osobe koje su na dijeti i žele da smršaju.

Kako bi duže trajale, pri industrijskom sušenju smokava se koriste sumpor dioksid i sulfiti. Međutim, problem je što ove materije mogu da izazovu alegijske reakcije kod nekih ljudi, pre svega kod astmatičara, pa bi za njih bilo poželjno da ovako sušene smokve ipak izbegavaju.

Zatvoreno za komentare.