Svakodnevne namirnice koje su opasne po pse

Svakodnevne namirnice koje su opasne po pse

Iako ih smatraju svojim najboljim prijateljima o kojima brinu i paze, ljudi ponekad svojim ljubimcima daju namirnice koje nikako ne bi trebali. Sprovedena su istraživanja u kojima je utvrđeno da namirnice koje su zdrave za nas mogu biti smrtonosne za naše čupavce. 

Foto: Shutterstock

Čokolada - čokolada i proizvodi poput raznih vrsta kolača i poslastica najopasnije su namirnice za pse. Čokolada u sebi sadrži kofein i teobromin, a oni su za pse otrovni. Kod pasa čokolada može prouzrokovati proliv, povraćanje, bolove u stomaku, anksioznost, tremor, nepravilan rad srca, povišenu telesnu temperaturu, grčeve pa čak i smrt. 

Mleko - baš kao i ljudi, mnogi psi uopšte ne mogu da svare laktozu. Pijenje mleka kod pasa može uzrokovati povraćanje, proliv i ostale želučane probleme.

Sir - poput mleka, i sir u sebi ima šećer i masne stvari koje psi ne mogu da svare. Sir je opasan ako ga psi konzumiraju u velikim količinama. Isto kao i mleko, konzumacija sira može izazvati kod pasa povraćanje i proliv. 

Foto: Shutterstock

Luk - Luk u sebi sadrži opasne stvari za pse i, ako se pojede u velikim količinama, kod pasa može uzrokovati oštećenje crvenih krvnih ćekuha. Puno otrovniji od luka je beli luk koji u sebi sadrži otrovna jedinjenja.

Kafa - kafa u sebi sadrži stvari koje stimulišu nervni sistem psa, a uzrokuje proliv, povraćanje, ubrzan rad srca, pa čak i smrt.

Foto: Shutterstock

Hleb - sirovo dizano testo kod kojeg se pravi hleb u psećem želucu fermentira i postaje otrovno. Kod nekih pasa u želucu se stvaraju gasovi koji mogu uzrokovati jake bolove i ozbiljne probleme s probavnim traktom.

Grožđe - grožđe i grožđice kod pasa mogu uzrokovati zatajenje bubrega. Takođe, može doći do povraćanja i proliva. 

Slanina - ovo je namirnica koju je sigurno probala većina pasa. Bogata je mastima, a kod pasa (baš kao i kod ljudi) može uzrokovati probleme s radom gušterače. Nepravilan rad gušterače uzrokuje probavne probleme i onemogućava apsorbiranje hranljivih stvari. 

Foto: Shutterstock

No pre nego što kažete da su ovo namirnice koje su vaši psi konzumirali više puta pa im ništa nije bilo, morate znati da količina ovih namirnica, ali i starost te veličina psa imaju uticaj na to koliko su te namirnice opasne za njihov život. Posebno su osetljivi štenci i stariji psi. Ako ništa drugo, namirnice koje mi konzumiramo mogu pse dovesti do gojaznosti, a to jako otežava njihov život i smanjuje mu kvalitet. Stoga, ako želite da vaš pas što duže živi, brinite se za njega, pazite šta mu dajete i izbegavajte ove namirnice.