Da mogu, konobari i kuvari bi vam rekli da se ovako ponašate kada dođete u ugostiteljski objekat. Ovo su osnovna pravila ponašanja u restoranu!
Foto: Shutterstock
Na nesreću svakoga ko je barem jednom radio u restoranu ne postoje pisana pravila o tome kako se trebamo ponašati kada jedemo izvan svoja četiri zida.
Velik broj odraslih ljudi i dalje nema veštine potrebne za pravilno naručivanje i konzumiranje hrane, ali budite bez brige – u nastavku donosimo popis stvari koje nikada ne biste trebali raditi u restoranima.
Možda ćete teško zaboraviti na najbolja rebarca koja ste ikad probali, ali zanovetanje kako je hrana s roštilja bolja u drugom restoranu samo će pokvariti ukus svima oko vas.
Restorani zarađuju novac tako da ljudi sede za stolovima i jedu hranu, stoga ima smisla nagurati što je moguće više stolova u prostoriju. Nažalost, to ne ostavlja mnogo prostora za kretanje s tacnama hrane, stoga imajte razumevanja prema svojim konobarima i nemojte blokirati njihove prolaze.
Nema razloga da automatski pospete jelo začinima, a koje je pritom, pripremio profesionalac. Najprije probajte hranu a tek onda (po potrebi) stavite dodatne začine.
Svi smo barem jednom doživeli ovu situaciju, stoga ako imate malu decu s puno energije razmislite da li je restoran najbolje okruženje za njih.
Mame će rado odstraniti koricu sa sendviča ili će nadeve za picu staviti na pecivo, ali nemojte očekivati da će šef kuhinje učiniti isto.
Sve dok neko ne osmisli bateriju koja traje zauvek postojaće šansa da će nam se mobilni ugasiti baš kada ga najviše trebamo, ali restoran nije kiosk za punjenje mobilnih telefona. U opisu posla današnjih konobara ne nalazi se čuvanje telefona koji se puni na šanku, stoga tako nešto nemojte ni tražiti.
Naravno da se ponekad jednostavno moramo javiti na telefon, ali nemojte u detalje ulaziti u fudbalske utakmice dok vas sluša 50 ostalih gostiju. Otiđite od stola ili pokušajte da brzo završite razgovor.
Kao što postoje pravila na ulici, tako i restorani imaju sistem kojim kontrolišu količinu ljudi koja se nalazi u njihovom prostoru.
Zbog parčeta čokoladne torte nekoliko ljudi moraće ostati barem pola sata duže na svom radnom mestu. Verovatno ni sami ne volite da radite izvan radnog vremena, stoga imajte razumevanja i za osoblje restorana.
Život je dragocen, a orašasti plodovi su u svemu.
Izvor: Magazin Novosti