Svi pravimo ovu grešku kada peremo zimske jakne: Ovo je jedini pravilan način

Svi pravimo ovu grešku kada peremo zimske jakne: Ovo je jedini pravilan način

Iskusne srpske domaćice imaju genijalan trik za sprečavanje stvaranja grudvica prilikom pranja perjanih jakni. I ne može biti jednostavniji!

Foto: Pixabay

Na etiketama mnogih perjanih jakni stoji upozorenje da ne smeju prići ni blizu veš mašine nego da treba da se nose na hemijsko čišćenje, dok je za neke mašinsko i ručno pranje ipak dozvoljeno.

Međutim, prilikom pranja u mašini na većini jakni se pojave grudvice perja, što u velikoj meri otežava sušenje. Žene za ovaj problem imaju genijalan trik.

"Sve perjane jakne perem sa tri teniske loptice, to je pravilo. Čak i na jednoj jakni iz Amerike na etiketi na unutrašnjoj strani stoji detaljno objašnjenje.

Foto: Shutterstock

Kasnije ide u sušilicu sa sve tim lopticama (možete ovaj korak i preskočiti ako nemate sušilicu), i bude sasvim normalnog oblika kad se osuši, kao i pre pranja - napisala je jedna žena, a mnoge su se odmah složile da ovaj trik zaista "radi".

Rastrese perje i jakna bude u početnom stanju kad se izvadi iz mašine i osuši. Ne skupljaju se gromuljice kao kada se pere bez loptica", pojasnila je.

Pored teniskih loptica bez kojih više nećete nikad prati zimske jakne, evo još nekoliko korisnih saveta.

Nemojte prati više jakni odjednom

Foto: Shutterstock

Perjana jakna se tokom pranja naduje i zauzme većinu prostora unutar bubnja stoga nemojte prepuniti mašinu i perite samo jednu jaknu.

Ne koristite klasični deterdžent

Foto: Shutterstock

Poželjno je da jakne od perja perete s tečnim deterdžentom za osetljivo rublje ili pak specijalizovanim deterdžentom za ovaj tip odeće.

Program za osetljivo rublje

Foto: Shutterstock

Svaka mašina ima drugačije programe, ali za pranje jakni od perja uvek birajte one za osetljivo rublje tokom kojeg temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni.

Izbegavajte centrifugu

Foto: Shutterstock

Jakne od perja ne morate da perete više od jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada ih perete nemojte koristiti centrifugu.