Zašto bi trebalo da se plašimo veštačke inteligencije

Zašto bi trebalo da se plašimo veštačke inteligencije

U svetu naučne fantastike skoro nikada ne nedostaje veštačke inteligencije. Međutim, brzina kojom se razvija veštačka inteligencija pokazuje nam da smo na putu da se naučna fantastika i ostvari.

Photo: Pexels

Što je više industrija povezano sa veštačkom inteligencijom, to smo svesniji da ona postaje integralni deo našeg društva. Međutim, poneki oblici veštačke inteligencije su već toliko razvijeni da su nas šokirali.

Kada je predvidela trudnoću

Photo: Pexels

Ovih dana i šoping centri i prodavnice koriste veštačku inteligenciju i njenu tehniku pretraživanja podataka, kako bi ispitivali ponašanje kupaca.

Prodavnica "Target" je koristila ovu tehniku da bi shvatila da je jedna mušterija - srednjoškolka bila trudna na osnovu njenih kupovina.

Njen otac, koji nije znao za trudnoću, ušao je u "Target" i požalio se menadžeru da njegova ćerka dobija kupone za proizvode za bebe poštom. Na kraju, devojčicin otac se izvinio predstavnicima "Targeta".

Ispostavilo se da je "Target" bio u pravu. Devojka je bila trudna. Izgleda da je veštačka inteligencija znala više o devojci od njenog oca.

Kad je pobedila najbolje igrače šaha i igre "Go"

 

Ovo je nešto što svaki tehnološki entuzijasta zna. Veštačka inteligencija je potukla najbolje svetske igrače šaha, kviza "Jeopardy" i Goa. I predviđa se da će da nas pobedi u pokeru do 2020. godine.

Kada je "Guglov" program "AlphaGo" pobedio najboljeg ljudskog igrača Ke Džija, Džija je rekao da je šokiran ali i impresioniran. Takođe je izjavio da se potezi koje je napravio kompjuter "nikada ne bi desili u meču između čoveka i čoveka".

Kad je počela da veliča Hitlera

Photo: Getty Images from Tech Fanpage 

Samo dan nakon što je kompanija "Majkrosoft" promovisala svog novog "chat robota" za Tviter, morala je da ga obriše jer se pretvorio u zloću koja veliča Hitlera, inceste i poziva korisnike na seks.

"Hitler bi uradio bolji posao nego ovaj majmun koji nam je sada predsednik", "Tramp je jedina nada"," Ponavljajte za mnom, Hitler nije uradio ništa loše" - samo su neke od rečenica koje je izgovarao bot po imenu Tej. Zbog njega je kompanija morala da uputi javno izvinjenje.

Kad je komponovala album

Veštačka inteligencija koja izdaje zvanični album je samo po sebi za divljenje, ali kvalitet muzike koju su sastavili ovi botovi sigurno će vas zapanjiti ako ga ranije niste čuli. Album "I Am AI" je producirao Amper, kompjuterski program/muzički kompozitor/producent/izvođač u saradnji sa pop pevačicom Tarin Sautern.

Kada je umalo dobila književnu nagradu za roman

Photo: Pexels

Sudije za književnu nagradu "Hoshi Shinichi" bile su zaista iznenađene romanom za koji su kasnije saznali da je njegov koautor bila mašina. Pisci, budite oprezni.

Roman koji je napisala veštačka inteligencija nazvan je "Dan kada kompjuter piše roman" i prošao je kroz prvi krug takmičenja za nacionalnu književnu nagradu u Japanu.

Kada je osmislila sopstveni jezik

 Photo: Pixabay

"Fejsbuk" je naglo prekinuo eksperiment koji je uključivao dve veštačke inteligencije (sagovornike), koje su međusobno razmenjivale podatke, jer su prešle na jezik nerazumljiv članovima mreže.

Veštački botovi počeli su komunikaciju na jeziku koji su samo oni razumeli - osoblje "Fejsbuka" koje ih je nadziralo nije shvatalo njihove izmene engleskog jezika.

Kada je ubila čoveka

Vanda Holbruk, tehničarka koja je radila u jednoj fabrici delova automobila poginula je kada joj je robot smrskao glavu. Ispostavilo se da se robot pokvario, prošao kroz bezbednosna vrata i ubio nesrećnu ženu.

Njen suprug je podneo tužbu protiv robotskih kompanija koje su napravile robota.

Kada je počela da preispituje vladajuću partiju

Photo: Getty Images from Gazete Duvar

Poznati kineski internet titan je u svojoj aplikaciji za slanje poruka prošle godine uveo čet botove pingvina "Bejbi Kju" i devojčicu "Litl Bing". Međutim, ubrzo ih je povukla sa aplikacije kada su korisnici primetili njihove neobične odgovore u kojima su preispitivali vladajuću Komunističku partiju.

Na pitanje jednog korisnika "Da li voliš Komunističku partiju?", Bejbi Kju je rekao "Ne".

Nakon što je drugi korisnik rekao "Živela Komunistička partija", Bejbi Kju je odgovorio: "Da li smatrate da takva korumpirana i nesposobna politika može trajati dugo vremena?" Litl Bing je navodno rekla da je "Kineski san - noćna mora".

Kad je postala rasista

Photo: Getty Images from New Vision 

Ričardu Liju, čoveku azijskog porekla iz Novog Zelanda, fotografiju je nekoliko puta odbio softver za prepoznavanje lica prilikom podnošenja zahteva za obnovu pasoša.

Veštačka inteligencija novozelandskog Odeljenja za unutrašnje poslove nastavila je da odbija Lijeve fotografije, odgovorivši mu da su mu na slici oči zatvorene.

Kad je prošla test samosvesti

Photo: Getty Images from Myxhouse.ml

Mi smo verovali da je nemoguće da mašine imitiraju ljudsku svest ali to možda više nije tačno. Zagonetka zvana "Kraljevi mudraci" služi kao test samosvesnosti. Jedan robot je odgovorio na ovu zagonetku tačno.

Inženjeri sa Politehničkog instituta "Rensselaer" su malo izmenili zagonetku kako bi je probali na tri robota. Dvema mašinama su rekli da su dobile "pililu za otupljivanje" koja ih je sprečavala da pričaju.

Tada je svoj trojici postavljeno pitanje: "Ko od vas može da priča?" U početku, niko od njih nije mogao da razume i svako je rekao: "Ne znam". Ali samo je jedan robot mogao da napravi zvuk. Kada je čuo svoj glas, promenio je odgovor: "Izvini, znam sada!"

Zatvoreno za komentare.