5 tajni Gugla za koje sigurno niste znali

5 tajni Gugla za koje sigurno niste znali

Google krije mnogo toga od nas. Nekad su u pitanju simpatične igrice, aplikacije koje olakšavaju posao, a nekad i "sitnice" kao što je korišćenje podataka korisnika. Izgleda da, kada je ta kompanija u pitanju, dobro uvek ide sa lošim.

 Foto: Pexels

Najpoznatija svetska internet kompanija nedavno je proslavila 20. rođendan, a u svojoj (po IT standardima) dugoj istoriji mnogo toga se promenilo. Za sve ove godine, Google search se trudi da bude drugačiji od drugih, ne samo kada je postavljanje standarda za pretraživanje. 

Google se razlikuje i po raznim zabavnim sitnicama koje će vam pomoći da vreme na poslu/učenje brže prođe. Vremenom su ove "tajne" zanimacije sve više dobijale na popularnosti, pored standardnih trikova koji olakšavaju rad, piše PC Press.

1. Google igrice

Ako volite legendarne igrice sa početka istorije elektronske zabave, Google nudi pravu riznicu provoda. Za početak oprobajte se u skidanju ciglica kucanjem u search imena originalne igre - Atari Breakout. Pojaviće se opcija da igrate čuvenu igru iz 1976. godine koja je još uvek zarazna kao nekad na automatima. 

 Foto: Google/Screenshot

Ako vam to nije dovoljno, isprobajte još neke zabavne opcije koje nudi Google u ogledalu. Ljubitelji nostalgije obradovaće se Zmijicom, interaktivnim doodleom/igrom. Tu su i još neke sulude stvari poput Bing searcha u ogledalu ili akvarijuma sa ribama. 

Svakako dovoljno materijala za odlaganje učenja ispita ili završavanja važnog projekta na poslu - high score ne može da čeka!

2. Zanimljiva geografija i Google Maps

Ukoliko niste do sada mnogo koristili Google Maps, sada imate savršen razlog za promenu navika. Ljubitelji geografije (i pribadača) će sa zadovoljstvom trošiti sate uz Smarty Pins, pokušavajući da pronađu rešenja na postavljena pitanja iz poznavanja svetskih pojmova. 

 Foto: Google/Screenshot

Sva pitanja su vezana za lokacije na planeti Zemlji, tako da ćete proći ceo globus tokom igranja. Dodatni bonus je što pitanja nisu ograničena na geografiju, već, u maniru društvene igre, možete da birate kategorije poput sporta, nauke, umetnosti…

3. Google (je) avantura

Google smatra da ne trošimo dovoljno vremena na guglanje, pa je odlučio da nas inspiriše. Kako se za dobre stvari mora potruditi, kompanija je dobro sakrila jednu tekstualnu avanturu. 

 Foto: Google/Screenshot

Da biste došli do nje i rešili misteriju, potrebno je da ispunite određene uslove. Moramo samo da vas upozorimo, potrošićete prilično vremena, naučićete štošta (bes)korisnog, ali i dalje nećete pronaći ono zbog čega ste u startu otišli na pretraživač.

4. Svi Doodle crteži na jednom mestu

Ako želite da pogledate prilično bogatu istoriju Google Doodle crteža, dovoljno je da na glavnoj search stranici kliknete na dugme I’m Feeling Lucky. Priznajte, nikad niste kliknuli na ovo dugme osim slučajno, a još manje bez ukucavanja termina za pretragu. 

 Foto: Google/Screenshot 

Kada se budete osećali srećnim kliknite i otvoriće vam se ceo svet doodle crteža koji obeležavaju najvažnije događaje i jubileje širom sveta, pa i iz Srbije. Verujemo da ćete se odlično zabaviti, nama je klik na ovu stranicu višestruko odložio završavanje teksta.

5. Google Easter Eggs

Za kraj, probajte da okrenete Google pretraživač naopačke (bukvalno), uz još nekoliko suludih stvari koje se kriju kad ukucate pravi termin. Da li ste spremni? Upozorili smo vas, vreme će da odleti… 

 Foto: Google/Screenshot

Ukucajte:

- askew

- the answer to life the universe and everything (oni koji su čitali Autostoperski vodič kroz galaksiju znaju odgovor)

- do a barrel roll

- zerg rush

- define anagram

- sqrt(cos(x))*cos(300x)+sqrt(abs(x))-0.7)*(4-x*x)^0.01, sqrt(6-x^2), -sqrt(6-x^2) from -4.5 to 4.5

I dok se tako lepo igrate, Google skuplja podatke o vama kako bi vam što efektnije prodao reklame za proizvode koji vam "baš trebaju". Rekli smo vam da dobro uvek ide sa lošim, zar ne? Ako vam se to ne sviđa, uvek možete da koristite alternative za Google servise.

Zatvoreno za komentare.