Srbija konačno dobila AppStore!

Srbija konačno dobila AppStore!

Nešto što se podrazumevalo svuda u svetu za Srbiju nije važilo do ovog trenutka. Konačno je od danas Appstore u Srbiji!

Foto: Shutterstock

Konačno, sad imati iPhone i kod nas dobija potpuno nov smisao!

Iako je ova promena bila najavljena pre skoro mesec dana, sve do danas to nije bilo moguće uraditi. Zbog odugovlačenja, mnogi korisnici su bili skeptični da li će se zaista i desiti.

Podsetimo da su u ovom dugom procesu lobiranja kod tehnološkog giganta iz Silicijumske doline učestvovale brojne organizacije počev od Serbian Entrepreneurs, Inicijative Digitalna Srbija, Vlade Srbije i mnogih drugih.

Foto: Shutterstock

“Ma koliko je suludo da je tek sada moguće imati srpski AppStore, toliko je i važno da je ova stvar konačno zaista i rešena“, objavili su na Startit Srbija stranici. Pored praktičnih, kao jedna od najvećih prednosti za domaći ekosistem jeste to što će ova promena omogućiti i razvoj domaćeg tržišta za iOS aplikacije i doneti zaradu domaćim programerima, kako pojedinačnim, tako i razvojnim kućama.

AppStore u Srbiji aktiviran je istovremeno kad i AppStore u Avganistanu, Gabonu, na Obali Slonovače, u Gruziji, na Maldivima, u Bosni i Hercegovini, Kamerunu, Iraku, Libiji, Crnoj Gori, Maroku, Mozambiku, Republici Mijanmar, Republici Nauru, Ruandi, Tongu, Zambiji i Republici Vanuatu.

Foto: Shutterstock

Nakon prihvatanja svega što je potrebno programeri će od ovog trenutka videti i Srbiju, između ostalih, zemalja u ponudi za njihove aplikacije, igre i druge servise i kućicu, koju će moći da otkače pored naše zemlje, ako žele da se sve to pojavi u ponudi AppStore prodavnice i kod nas.

Apple AppStore je već doneo preko 155 milijardi dolara zarade programerima širom sveta samo od prodaje aplikacija i transakcija obavljenih unutar aplikacija, pa vam je jasno o koliko velikom potencijalu se radi sad i za domaće programere i zajednicu u Srbiji.

Ovo je veliki dan za sve iPhone i iPad, uopšte Apple korisnike kod nas i verujemo da će posebno programerima umnogome olakšati distribuciju aplikacija kako kod nas, tako i u inostranstvu i samim tim veći uspeh i više parica na kontu svih njih!