Evo kako će izgledati aplikacija za praćenje koronavirusa

Evo kako će izgledati aplikacija za praćenje koronavirusa

Apple i Google uspostavili su najveću saradnju ikad u prošlom mesecu gradeći platformu koja bi omogućila gotovo svakom pametnom telefonu na svetu praćenje koronavirusa.

Foto: Shutterstock

Sada su objavili i kako aplikacija izgleda.

Kompanije su nam otkrile kako će nova tehnologija funkcionisati na telefonima.

Objavljeni "skrinšotovi" pokazuju kako softver za praćenje koristi blutut za prepoznavanje drugih pametnih telefona i upozorava ljude ukoliko dođu u kontakt sa nekim ko je pozitivno testiran na COVID-19.

Foto: Apple/Google/printscreen

Planirano je da ovaj novi softver bude pušten kasnije krajem ovog meseca, a biće deo vladinih COVID aplikacija.

Eksperti pretpostavljaju da će tehnologija morati da se suoči sa nekoliko problema. Jedan je minimizovanje broja lažno pozitivnih.

Nije jasno ni kako će telefon putem "bluetootha" detektovati da li ste u kontaktu sa nekim ko je pozitivan na koronavirus obzirom na to da je domet njegov veliki, a prolazi i kroz zidove.

Foto: Apple/Google/printscreen

Takođe nije poznato na koji način će biti potvrđeno i provereno da je neko pozitivan na virus, odnosno kako će se boriti sa dezinformacijama i lažnim tvrdnjama o epidemiološkom statusu.

Postoji mogućnost da će te probleme morati da reše javne zdravstvene agencije. Apple i Google su rekli da će vladi dati na korištenje kod aplikacije kako bi u narednim sedmicama mogli eksperimentisati.

Zatvoreno za komentare.