Baterija na Androidu će trajati duže ako uključite ovu opciju

Baterija na Androidu će trajati duže ako uključite ovu opciju

Kada je Android 9.0 Pie objavljen 2018. godine, Google je ukazao na to da rad na telefonu u "tamnijem" načinu produžava vek trajanja baterije. Evo kako baterija na Androidu može trajati duže.

Foto: Shutterstock

Izlaskom Androida 10 u 2019., Google je dodao "tamnu temu" (dark mode) i omogućio programerima da integrišu ovu opciju u svoje aplikacije.

Zašto? Zato što sav beli, prazni prostor na ekranu vašeg telefona zahteva više energije i dodatno troši bateriju. Ako uključite crnu pozadinu, time ćete štedeti energiju baterije.

Takođe, korišćenje crne pozadine ima i potencijalne zdravstvene koristi, jer neka istraživanja pokazuju da ovaj režim rada omogućava manje naprezanje očiju, posebno kada je u okruženju slabo osvetljenje, navodi Cnet.

Zato podsećamo na ovu opciju one koji ju do sada nisu probali.

Foto: Shutterstock

Kako aktivirati crnu pozadinu ekrana?

Postupak opisan dalje u tekstu može se razlikovati u zavisnosti od toga o uređaju koji koristite. Ipak, reč je o osnovnim koracima koje trebate učiniti, te ne bi trebalo da bude teško.

Otvorite opciju Postavke (Settings) i izaberite Ekran (Display). Ovde pronađite opciju "dark theme" i pomerite prekidač na poziciju Uključeno (On).

I to je to.

Foto: Shutterstock

Ako imate problem pronaći ovu opciju, koristite pretragu na svom mobitelu utipkavajući neki od ovih pojmova: "dark theme", "dark mode" ili "night theme".

Nakon što ste ovu opciju aktivirali, pozadina će se promeniti iz bele u crnu boju.

U ovom načinu, sistemske i neke druge aplikacije, kao što su Gmail ili Messages, koje su ažurirane da podrže "dark mode", automatski će promeniti svoj izgled na osnovi novih postavki sistema. Neke aplikacije to neće učiniti automatski, već će vas pitati želite li ovu promenu ili ne.

Zatvoreno za komentare.