Zaštitite se na internetu u 5 koraka

Zaštitite se na internetu u 5 koraka

U vremenu kada preduzeća, poznate ličnosti, pa čak i vlade podležu sajber-napadima, čini nam se da nam nema spasa od hakera.

Photo: shutterstock

Međutim, bivši haker američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) Dejvid Kenedi kaže da postoje koraci koje možete preduzeti kako biste sprečili da vas hakeri napadnu.

Koristite autentifikaciju sa dva faktora

Koristite dvostruku autentifikaciju ili dvostepenu verifikaciju gde god možete. Vaši bankarski sistemi, Tviter, Fejsbuk i druge mreže svi podržavaju mogućnost da imate dodatnu bezbednosnu funkciju za koju možda niste znali.

Photo: Pixabay

Idite u vaša podešavanja na tim sajtovima i naći ćete tu opciju. Kada je aktivirate da biste pristupili svojim nalozima, svaki put kada se prijavite, na sajtu će biti registrovano odakle se prijavljujete, a zatim možete dobiti tekstualnu poruku na telefon kao drugi oblik verifikacije da biste ušli u taj sistem.

Zašto je to važno? Zato što ako haker dobije pristup vašoj šifri za logovanje na neki sistem, on neće moći da upadne ako nema pristup i vašem telefonu.

Ne koristite istu šifru svuda

Možda je teško, ali je neophodno da smislite posebnu šifru za svaki svoj nalog na sajtovima. Ljudi često koriste iste šifre, a to olakšava posao hakerima.

Photo: Pixabay

Nikako nemojte da imate istu šifru za Tviter i za svoj onlajn bankarski nalog.

Apdejtovanje

Morate često da apdejtujete svoj operativni sistem. Kad god vam se pojavi poruka da kompjuter mora da apdejtuje neki program ili sistem, uradite ono što od vas traži.

Photo: Pixabay

To znači da su hakeri našli način kako da dobiju pristup vašem kompjuteru preko nekog softvera, zbog čega on mora da se unapredi.

Pazite šta objavljujete na društvenim mrežama

Budite oprezni kada nešto objavljujete i pazite koliko informacija o sebi otkrivate. Hakeri obraćaju pažnju na vaše navike, na to šta radite, šta kupujete, gde idete. Na taj način mogu da znaju gde ste i šta radite a to koriste kako bi mogli da vas napadnu.

Photo: Pixabay

Mogli bi da znaju da ste nešto naručili sa nekog sajta i da vam pošalju poruku koja izgleda kao da je sa tog sajta, a onda vi kliknte na poruku i na link i ostavite svoje podatke ili pokupite virus.

Lični podaci

Pazite kome dajete svoje lične podatke, poput broja kreditne kartice, zdravstvenog osiguranja, jedinstvenog matičnog broja. To sve mogu hakeri da iskoriste, da vas pokradu ili vam uzmu identitet.

Photo: Pexels

Posebno pazite kada vas neko nazove telefonom i predstavi se kao da je iz vaše banke, a onda vam zatraži ovakve informacije. Vrlo je moguće da su to prevaranti.

Zatvoreno za komentare.